Mijanmar: osvanule prve privatne novine Mijanmar: osvanule prve privatne novine
Svjetlo dana ugledala su četiri dnevna lista, a mnogi drugi, koji su bili najavljeni, nisu izašli zbog nedostatka novca, zastarjele opreme, loše distribucijske mreže... Mijanmar: osvanule prve privatne novine

Svjetlo dana ugledala su četiri dnevna lista, a mnogi drugi, koji su bili najavljeni, nisu izašli zbog nedostatka novca, zastarjele opreme, loše distribucijske mreže ili manjka novinara.

Četiri privatna dnevna lista pojavila su se u ponedjeljak na kioscima u Mijanmaru, što je prvi put u skoro 50 godina.

Vlasti su izdale odobrenja za 16 dnevnih listova, ali su svjetlo dana ugledala samo četiri privatna dnevna lista. Mnoge druge najavljene novine nisu izašle zbog nedostatka novca, zastarjele opreme, loše distribucijske mreže ili manjka novinara.

“Svi primjerci novih novina su rasprodani”, kazao je jedan prodavač na kiosku.

Teško je, međutim, predvidjeti kako će ići prodaja u budućnosti jer, kako tvrdi Kyi Kyi, tri od četiri novoizdate novine dijelile su se besplatno, a četvrti dnevni list se prodavao po cijeni od 150 kyata (13 euro centi).

Dnevnik Union Daily, blizak Vladi i jedan od tri koja su dostupna besplatno, iskoristio je finansijsku prednost da pretekne suparnike poput D-Wavea, opoizicionog glasila Nacionalne lige za demokraciju, čelnice Aung San Suu Kyi, koji nije uspio prikupiti novac za izlaženje na vrijeme. Tri ostale novine – Voice Daily, Golden Fresh Land i The Standard Time Daily izdaju se na burmanskom jeziku

Širenje slobode medija

Ministarstvo informiranja je pozvalo lokalne i strane investitore da se udruže u izdavanju novina New Light of Myanmar, bivšeg državnog propagandnog glasila i jedinog na engleskom jeziku.

Organizacija Reporteri bez granica stavila je Mijanmar na 151. mjesto od 179 zemalja po indeksu slobode medija, 18 mjesta više u odnosu na prethodnu godinu.

U sklopu reformi koje je najavila mijanmarska civilna Vlada, koja je preuzela vlast od vojne diktature 2011, jest i širenje slobode medija.

Jedan od izdavača iskreno je priznao da je Vlada odobrila izlaženje privatnih novina prije nego li se očekivalo, pa su mnogi od njih “uhvaćeni na spavanju” i nisu se stigli pripremiti.

Izvor teksta: balkans.aljazeera.net/vijesti/u-mijanmaru-izdate-prve-privatne-novine

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0