Midhat Hodžić osvojio zlatnu medalju za najkvalitetniji med Midhat Hodžić osvojio zlatnu medalju za najkvalitetniji med
Pčelar Midhat Mido Hodžić nagrađen je za kvalitet meda “planinska livada” zlatnom, a za “šumski med” srebrnom medaljom, na 11. Bee fest sajmu pčelarstva... Midhat Hodžić osvojio zlatnu medalju za najkvalitetniji med

Pčelar Midhat Mido Hodžić nagrađen je za kvalitet meda “planinska livada” zlatnom, a za “šumski med” srebrnom medaljom, na 11. Bee fest sajmu pčelarstva i pčelarske opreme, koji je od 11. do 15. septembra održan u Sarajevu.

Hodžić je ove godine prvi put svoje proizvode izlagao na ovom sajmu, gdje je među više od 70 proizvođača s područja cijele Bosne i Hercegovine nagrađen za svoj rad.

– Velika je čast dobiti nagradu i to pogotovo prvo mjesto za kvalitet meda. To znači da je sav trud koji je uložen u kvalitet došao do izražaja – kazao je Hodžić u razgovoru za Fenu.

Ističe da je potrebno mnogo ulaganja prije svega u znanje.

– U edukaciju se mora ulagati stalno. Potrebno je obilaziti sajmove, slušati predavanja, a danas i putem interneta možemo doći do mnogo stvari u pčelarstvu – kaže Hodžić.

Midhat Mido Hodzic 03

Ovaj 38-godišnjak bavi se pčelarstvom od šestog razreda osnovne škole, a ljubav prema pčelama rodila se dok je još bio dječak.

– Živio sam na selu u Foči. U komšiluku je bio stariji čovjek Halim koji je držao pčele i ja sam mu pomagao i zavolio sam to. On mi je dao pčele na poklon i od tada sam se počeo baviti pčelarstvom. U Foči sam do rata kao srednjoškolac imao 20-ak društava pčela – kazao je Hodžić.

Od tada, pa do danas ne prestajem se, kaže, baviti ovim poslom, a danas ima od 130 do 150 pčelinjih zajednica, zavisno od godišnjeg doba.

– Imam i oko 400 plodnjaka za uzgoj matica. Mislim da sam jedini u Kantonu Sarajevo koji ima oplodnu stanicu za uzgoj matica, a u Federaciji BiH sam treći ili četvrti – ističe Hodžić.

Midhat Mido Hodzic 02

Dodaje da ima godina u kojima bude po pet kilograma meda po košnici, a ima godina u kojima dolazi po 15-20 kilograma meda po košnici.

Sve zavisi od godine, da li je rodna ili ne, kaže i dodaje da mu je ovo jedini izvor prihoda.

Od ovog posla je počeo da živi zadnjih pet-šest godina, kada je oformio oplodnu stanicu za uzgoj matica.

Uzgaja matice i pčele u novogradskom naselju Zabrđe, gdje živi, ali kaže da se jedan dio pčela nalazi i u Foči, a jedan dio košnica vozi na pašu, u Bratunac, Han-Pjesak, Nišićku visoravan.

Ističe da je potrebno da država pruži podršku i zaštitu poljoprivrednicima da bi mogli živjeti od svog rada.

598597_697697883592638_575741778_n

– Treba da prestane uvoz nekvalitetnih medova koje danas imamo po našim tržnicama. Imate med koji nije prošao na Kosovu, a prošao u BiH, to je apsurd. Trujemo svoje građane i ne mislimo na kvalitet – kaže Hodžić.

Cijena njegovog meda je od 15 do 18 KM i naglašava da je to prirodni domaći med, bez ikakvih hemijskih dodataka.

U asortimanu njegovih pčelinjih proizvoda mogu se naći planinski, šumski, livadski i bagremov med, propolis, polen i matična mliječ.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0