Metode Koje Će Vas Uputiti Do Pravog Odabira Karijere Metode Koje Će Vas Uputiti Do Pravog Odabira Karijere
Postoji više stotina opcija, a Vi ne znate kojim poslom želite da se bavite. Kako odlučiti? Da li Vam to djeluje nemoguće? Vjerujte da... Metode Koje Će Vas Uputiti Do Pravog Odabira Karijere

Postoji više stotina opcija, a Vi ne znate kojim poslom želite da se bavite. Kako odlučiti? Da li Vam to djeluje nemoguće? Vjerujte da nije.

Svakako ćete morati da uložite dosta vremena i napora u istraživanje, ali vaš trud će se na kraju isplatiti. Slijedite ove korake da bi donijeli dobru odluku:

Procijenite sebe
Prije nego što napravite izbor karijere morate procijeniti sebe. Vaše vrijednosti, interesovanja i vještine, u kombinaciji sa osobinama ličnosti. Na taj način ćete shatiti koji poslovi nisu za Vas, a koji jesu. Možete da koristite testove profesionalne orijentacije koje ćete pronaći na internetu. Kao što je npr. Thomas test. Kada dobijete rezultate testova, napravite listu odgovarajućih poslova. Neki ljudi smatraju da su testovi koje vode stručnjaci za orijentaciju precizniji od onih na internetu. Sami odlučite šta Vama više odgovara.

Napravite listu poslova
Lista koju napravite na osnovu rezultata testova vjerovatno će biti prilično duga. Da bi suzili izbor na pet do deset zanimanja . Saznajte o svakom poslu što više i eliminišite one koji Vam nisu dopadljivi. Onih par koji ostanu na spisku imenujte „Zanimanja za dublje istraživanje“.

Nađite dovoljno informacija
Za svaki posao na listi saznajte šta bii tačno radili, koji su neophodni uslovi za konkurisanje na tu poziciju, koliko je perspektivan, koje su mogućnosti za napredovanje i okvirna plata. U početku ćete samo prikupiti najosnovnije informacije, a kasnije ćete na osnovu saznanja „otpisivati“ neke mogućnosti jer vam neće odgovarati iz više razloga.

Pitajte profesionalce za savjet
Poslije par koraka trebalo bi da je ostalo samo par zanimanja na Vašoj listi. Sada morate da zađete u samu srž posla. Najbolji izvor će vam biti osoba koja radi na toj poziciji. Saznajte ko su oni i zakažite informativni razgovor.
Svrha Informativog razgovora je da se informišete o poslu od nekoga ko se tim bavi – iz prve ruke. Na ovom razgovoru ne bi trebalo da tražite posao. Pored toga što pomaže da naučite o karijeri, informativni razgovor je način za ostvarivanje kontakata.

Suzite listu
Smanjite listu svojih zanimanja na osnovu onga što ste naučili prilikom istraživanja. Na primjer, možda nećete imati dovoljno vremena i novca za dalje školovanje koje iziskuju neki poslovi, a na nekim nećete biti zadovoljni zaradom.

Postavite svoje ciljeve
Do sada bi trebalo da ste odlučili koji posao Vas interesuje. Sada je trenutak da krenete u akciju, ali prije toga postavite svoje ciljeve.
Dugoročni ciljevi: Trebalo bi da ih ostvarite u periodu od tri do pet godina
Kratkoročni ciljevi: Trebalo bi da ih ostvarite u periodu od jedne do tri godine
Mogući ciljevi: Trebalo bi da možete da objasnite ono što ste zamislili
Dostižni: Trebalo bi da imate atribute i energiju za ostvarenje
Uvjerljivi: Morate vjerovati da ćete ih ostvariti
Ostvarljivi u određenom vremenskom roku: Trebalo bi da znate koliko vremena će Vam biti potrebno za ostvarenje ovih ciljeva
Jasno definisani: Morate znati šta tačno želite da postignete
Fleksibilnost: Morate biti spremni na promjene kada je to neophodno.

Napišite akcioni plan
Sada kada ste postavili ciljeve, sada morate naći način kako da ih ostvarite. Akcioni plan će Vam omogućiti da razdvojite kratkoročne od dugoročnih ciljeva.

Usavršavajte se za novu karijeru
Vrlo je vjerovatno da ćete morati da obavite neke pripreme pred zaposlenje. Možda će to biti obuka ili neki kurs koji će Vam omogućiti da znate sve što je neophodno, ali nemojte sada odustajati. Na kraju se svaki trud isplati.

PS

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0