Maslačak (Taraxacum) Maslačak (Taraxacum)
Maslačak (Taraxacum) rod porodice glavočike (Asteraceae, raniji naziv Compositae) je još jedna u nizu ljekovitih i lako dostupnih biljaka, porijeklom je iz Grčke, naše su ga bake koristile pri... Maslačak (Taraxacum)

Maslačak (Taraxacum) rod porodice glavočike (Asteraceae, raniji naziv Compositae) je još jedna u nizu ljekovitih i lako dostupnih biljaka, porijeklom je iz Grčke, naše su ga bake koristile pri umivanju kako bi imale sjajno lice, no malo tko zna kako ova biljka može liječiti mnoge bolesti.

Sirovi ili osušeni korijen maslačka može djelovati pročišćavajuće za naše tijelo ako se konzumira kao čaj. Stimulira probavu i brine se o urinarnom zdravlju. Također se smatra odličnim protiv zgrušavanja krvi.

Maslačak neki nazivaju i divljim radičem ili žučenicom. Od davnina ga ljudi upotrebljavaju za jelo u obliku zelene salate. Lišče maslačka najbolje je brati-konzumirati dok još biljka nije počela cvasti, jer su tada listovi ukusniji i manje opori. Najbolje je brati lišće biljke koja raste u hladu. Takvo je lišće sočnije i manje gorko u odnosu na lišće biljke koja je izložena suncu tijekom rasta, na taj način svom organizmu možemo osigurati veću količinu nutrijenata nego, primjerice, špinatom ili rajčicom. Sa samo 45 cal na sto grama, maslačak sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.

 

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0