Luka Brčko Luka Brčko
Brčko se prvi puta spominje 1534.godine kao Kapetanija  u  Gračaničkom Kadiluku, Tuzlanskoj Nahiji, Zvorničkom Vilajetu. U to vrijeme Brčko je bilo jedina prelaznica preko... Luka Brčko

Brčko se prvi puta spominje 1534.godine kao Kapetanija  u  Gračaničkom Kadiluku, Tuzlanskoj Nahiji, Zvorničkom Vilajetu. U to vrijeme Brčko je bilo jedina prelaznica preko rijeke Save, a koja se obavljala skelom. Trgovci bi iz Dubrovnika i Hercegovine dolazili na konjima i magarcima i prelazili Savu skelom. Od tog vremena se vrši prevoz splavarenjem za potrebe industrije (balvani), a od 16.vijeka počinje plovidba tzv. kopitarenjem sa dereglijama (uzvodno bi se vuklo lijevom obalom Save konjskom i volovskom zapregom a nizvodno bi se plovilo sa sidrima). Obično bi se pored balvana prevozio i ugalj i brusnički kamen (vađen u blizini Bosanskog Broda).

Drugom  polovinom 17.vijeka počinje plovidba parobrodima i brodovima takozvanim lopatarima. S obzirom da su to bili parni brodovi, a Brčko se nalazilo na pola puta Beograd –Sisak, koji je u zaleđu imao rudnike uglja, ti bi se brodovi zaustavljali na današnjoj lokaciji «Luke Brčko», da bi ručno kolicima vršili utovar uglja u brodove.

U periodu 1887-90 održavana je  prva putnički linija brodom na relaciji Županja-Brčko-Rača-Zvornik. Preko rijeke Save sagrađen je željeznički most i od 1894.godine je uspostavljena željeznička saobraćajna veza Vinkovci-Brčko.
Godine 1946. sagrađena je pruga Brčko-Banovići čime je luka, uspostavila direktnu željezničku vezu sa tuzlanskim privrednim bazenom.
Današnja luka je izgrađena 1913.godine, a dograđena je u periodu od 1952-1962.godine. 1953.godine zvanično se  počinje koristiti obala luke za saobraćaj i osniva se Preduzeće za riječni saobraćaj i pristanište.

Od 2004.godine luka posluje pod nazivom Javno preduzeće «Luka Brčko» Brčko Distrikt BiH d.o.o.
U septembru 2006. godine luka je dobila međunarodni status. 

Kao što more i primorska plovidba utiču na razvoj obalskih naselja, isto tako bi se moglo reći, da su rijeka Sava i riječni saobraćaj obilježili razvoj Brčkog kroz vijekove i da je razvoj luke i grada bio sudbonosno vezan i međusobno uzrokovan.

Izvor: Luka Brćko

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0