Ljepota hercegovačkog bjelutka i smaragdno zelene Neretve i Bune Ljepota hercegovačkog bjelutka i smaragdno zelene Neretve i Bune
Mostar je po mnogo čemu jedinstven i neponovljiv grad, a povijesna jezgra grada sa Starim mostom je 2005. godine uvrštena na listu svjetske baštine... Ljepota hercegovačkog bjelutka i smaragdno zelene Neretve i Bune

Mostar je po mnogo čemu jedinstven i neponovljiv grad, a povijesna jezgra grada sa Starim mostom je 2005. godine uvrštena na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Poznata Karađozbegova džamija skupa s Franjevačkom crkvom te vjerskim spomenicima drugih vjera, zatim na stotine ulica i uličica zaustavljenih u povijesti, kao što je Bišćevića sokak, ulica s poznatom turskom kućom, povijesni značajan kvart Brankovac, kućama i baščama najstarijih mostarskih obitelji izgrađen u otomanskom stilu privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta.

Par iz Italije, Maria Paula i Mikele koji su se divili ljepotama Mostara kažu da su proputovali cijelu Europu i Kinu i nije im jasno kako ranije nisu posjetili Mostar.

”Čuli smo mnogo priča o Mostaru, o dobrim ljudima koji žive ovdje. Čuli smo i da su jako dobri domaćini i dobri kuhari. Morali smo se sami uvjeriti”, kazali su reporterki Fena-e.

Sulejman Ferhatović se pred rat odselio u Francusku, a inače je iz Tuzle.

‘Iako sam rođen u Tuzli, u Mostaru nisam nikada bio. Sve što znam o ovom gradu jeste da je ovo spoj istočnjačke islamske i zapadne kršćanske kulture i to znam iz knjiga”, rekao je Ferhatović.

Mostar najčešće posjećuju turisti iz Italije, Njemačke i Slovenije.

Iz turističke podružnice Grada Mostara kažu da se broj turista u pred i postsezoni povećao za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, što znači da se sezona u Mostaru produžila.

Dodaju da je isti broj turista koji posjećuju Mostar na jedan dan kao i onih koji ostaju po tjedan dana.

”Zadovoljni smo ovogodišnjom sezonom, ali smatramo da je potrebno proširiti ponudu Mostara”, objasnili su.

Samo 12 km od Mostara, na rijeci Buni, je čaroban gradić Blagaj, srednjovjekovni grad Humske države iz koje je polovicom 15. stoljeća nastala današnja Hercegovina.

U Blagaj u prosjeku stiže oko 2.000 turista dnevno. Najposjećeniji su dijelovi stare jezgre Blagaja točnije derviška kuća – Tekija, izvor rijeke Bune, Stari grad Herceg Stjepana Kosače i Velagićevina.

Iz turističke podružnice Blagaj očekuju da će ova sezona biti uspješnija od prošlogodišnje.

Na putu prema moru ili u povratku s Jadrana, vrijedi svratiti u Mostar, Blagaj, Konjic. Odmoriti se, uživati u ljepoti hercegovačkog bijelog kamena i smaragdno zelene Neretve i Bune.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0