Ljekovito bilje: Gospina trava Ljekovito bilje: Gospina trava
Hypericum perforatum, Gospina trava je ljekovita biljka koja se u narodnoj i medicini rabi za pospješivanje izlučivanja mokraće, kod bolesti s vrućicom, jetrenih i... Ljekovito bilje: Gospina trava

Hypericum perforatum, Gospina trava je ljekovita biljka koja se u narodnoj i medicini rabi za pospješivanje izlučivanja mokraće, kod bolesti s vrućicom, jetrenih i žućnih tegoba, te kod mokrenja u krevet. Najviše od svih djelovanja gospine trave, najviše je istraženo njezino djelovanje protiv depresije.

Hipercin iz gospine trave pospješuje korištenje svjetlosti, što je osobito očigledno zimi, pa je učinkovita i protiv sezonske potištenosti. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano; tek nakon dva tjedna \ primjećuju se promjene. Malen broj bolesnika ne reagira na liječenje. Gospina trava poboljšava raspoloženje te umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvolj-nosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i kod djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom. Preporučljiv je za žene u menopauzi, odnosno od 40. godine na dalje.

Crvenim uljem Gospine trave liječe se ogrebotine, I opekline i čirevi.
Gospina trava bere se su u vrijeme cvatnje, od sredine | lipnja do kolovoza. Ubire se samo gornji zeleni dio, jer | se u cvjetovima i listovima nalazi najviše aktivnih tvari. Raste na sunčanom položaju i u polusjeni, a razmnožava se u ranu jesen vriježama ili sjemenom. (Izvor teksta: http://prirodnodozdravlja-ljekovitobilje.blogspot.com/2013/06/gospina-trava.html)

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.