Ljekovito bilje američkih Indijanaca iz perspektive farmaceutske nauke Ljekovito bilje američkih Indijanaca iz perspektive farmaceutske nauke
Mnogi današnji lijekovi potječu od prirodnih pripravaka iz davnina. Neki naučnici kažu da neki biljni lijekovi sadrže ključ daljnjih napredaka u medicini. Iz Los... Ljekovito bilje američkih Indijanaca iz perspektive farmaceutske nauke

Mnogi današnji lijekovi potječu od prirodnih pripravaka iz davnina. Neki naučnici kažu da neki biljni lijekovi sadrže ključ daljnjih napredaka u medicini. Iz Los Angelesa, Mike O'Sullivan nam donosi priču o jednom profesoru farmakologije koji proučava metode liječenja američkih Indijanaca i s nama dijeli neka od svojih saznanja.

Planinari i šetači često prolaze brežuljcima Nacionalne šume Angeles, ali ova grupa ide sa specijalnom nakanom: oni uče kako su američki Indijanci koristili lokalno bilje za liječenje.

Vodi ih James Adams, profesor farmakologije na Sveučilištu Južne Kalifornije. “Farmakologija kao nauka je izvorno značila izaći van, razgovarati sa tradicionalnim iscjeliteljima, otkriti koje biljke koriste u iscjeljivanju i, potom, odnijeti te biljke u laboratoriju i vidjeti zašto rade to što rade.”

Aspirin je, na primjer, napravljen u 19. stoljeću iz salicilne kiseline, vjekovnog lijeka protiv bolova i groznice, koji se nalazio u vrbi i končari.

Adams ističe da su tradicionalna društva razvila vlastite lijekove na temelju dostupnog bilja. Tako je kalifornijsko pleme Chumash iskustvom naučilo koje biljke pomažu kod određenih smetnji. “Recimo, od lokalne biljke iz roda artemizija radi se vrlo jaka mast protiv boli. Svi bismo trebali naučiti kako ju koristiti jer je mnogo sigurnija za korištenje od nesteroidnih anti-upalnih lijekova ili od opijata.”

Ta se biljka, kaže Adams, ne koristi samo za bolove, nego njezina ugodna aroma pomaže ljudima da se opuste. Među ostalim indijanskim lijekovima su cvijetovi bazge koji su se koristili kod prehlade i gripe.

Biljka po latinskom imenu Adenostoma fasciculatum, nativna u suhim predjelima Kalifornije, koristi se kao mast kod kožnih problema, a kalifornijski varijetet lovora ima anestetička svojstva koja pomažu kod zubobolje.

Adams kaže da su biljku koju zovu Španjolski bajonet, iz porodice juka, Indijanci koristili kao hranu, ali njeni listovi i korijen daju određenu vrstu sapuna, a vlakna iz stabljika su korištena kao melem za rane, te za izradu odjeće.

On upozorava da su neke biljke otrovne, te je dobro poznavanje vegetacije od ključne važnosti.

Moderni lijekovi su vrlo važni, ali su često previše korisšteni i mogu postati štetni. “Svakako, ako vam treba lijek koji vam može pomoći, onda ga i trebate uzeti. Ali, ono što se stalno zaboravlja jeste da treba izbalansirati zdravlje; ako je organizam u balansu, onda će se sam izliječiti.”

Adams kaže da su dobra prehrana i tjelovježba dva ključa za zdrav život, a obrazovne šetnje po brežuljcima oko Los Angelesa još su jedan od načina da se tijelo održi u balansu.

Izvor: ba.voanews.com

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0