Let's do it: Milion sadnica za jedan dan u BiH Let's do it: Milion sadnica za jedan dan u BiH
Bosna i Hercegovina će 24. oktobra postati bogatija za milion novih stabala. Hiljade volontera učestvovat će u akciji Let's do it – milion sadnica... Let's do it: Milion sadnica za jedan dan u BiH

Bosna i Hercegovina će 24. oktobra postati bogatija za milion novih stabala. Hiljade volontera učestvovat će u akciji Let's do it – milion sadnica za jedan dan. Milion stabala će biti zasađeno u šumama, parkovima, dvorištima škola, šetalištima, javlja TV1.

U BiH ne vodi se dovoljno računa o šumama, koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Svakodnevno su izložene nelegalnim sječama, redovno se u njih odlažu velike količine otpada, a velike površine su minirane. Također, iz godine u godinu požari uništavaju velike površine šuma. Zbog toga su iz udruženja Let's do it odlučili provesti akciju pošumnjavanja BiH. Sadnice za provođenje ove akcije će osigurati šumarska preduzeća sa prostora cijele zemlje.

“Šumarska preduzeća vec imaju svoje planove pošumljavanja određenih lokacija, mi se samo uklapamo u njihove postojeće planove. Tako ćemo mi obezbijediti radnu snagu koju oni inače plaćaju i zajedno ćemo uraditi posao koji oni ionako žele da urade”, izjavio je kooridinator projekta Let's do it Božidar Mihajlović.

Akcija je posvećena prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima. U akciji će učestvovati veliki broj škola, koje će saditi drveće u školskim dvorištima.

“Ono što ćemo mi uraditi sa lovačkim udruženjima i Upravom za šumarstvo SBK jeste projekat ‘Obeharajmo naše šume’, koji će biti realizovan u sklopu Lets do it-a. Radi se o sadnji voćki po šumama”, pojašnjava kooridinator projekta Let's do it Junuz Elkaz.

Akcija će biti provedena sinhronizovano u jednom danu i počet će u isto vrijeme na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 24. oktobra, u 10 sati.

Ista akcija je uspješno provedena u mnogim zemljama, a samo u Makedoniji je prošle godine posađeno šest miliona stabala za jedan dan.

U posljednje dvije godine provedena je akcija “Let's do it – očistimo zemlju za jedan dan”. Tada su očišćene brojne ilegalne deponije smeća. Samo prošle godine učestvovalo je više od sto općina i gotovo 50 hiljada volontera.

Izvor: Vijesti.ba/TV1

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0