Leteći automobil: San postao stvarnost Leteći automobil: San postao stvarnost
San direktora američke kompanije Terrafugia, Carla Dietricha, o letećem automobilu uskoro bi se mogao ostvariti. Naime, iz ove kompanije najavljuju predstavljanje četverotočkaša koji može... Leteći automobil: San postao stvarnost

San direktora američke kompanije Terrafugia, Carla Dietricha, o letećem automobilu uskoro bi se mogao ostvariti. Naime, iz ove kompanije najavljuju predstavljanje četverotočkaša koji može služiti kao automobil, ali i kao mali avion.

U Terrafugiji na ovom projektu rade od 2006. godine, a Dietrichova ideja o letećem automobilu rodila se dvije godine ranije.

“Smiješno je to što još uvijek nemamo ovakve stvari koje bi bile veoma korisne za društvo”, kazao je Dietrich koji se još u djetinjstvu pitao zašto ne postoje male letjelice koje bi ljudima svakodnevno koristile za prelaske manjih udaljenosti.

U ovoj američkoj kompaniji već su napravili jednu ovakvu letjelicu koja može ići brzinom do 160 kilometara na sat. Trenutno se radi na drugoj generaciji prototipa letećeg automobila.

Četverotočkaša sa krilima pogoni obični benzin koji je mnogo jefitiniji od onog kojeg koriste komercijalni avioni.

Kako piše portal Mashable, vozači će morati imati pilotske licence jer američka organi za saobraćaj ovaj novitet prepoznaju kao avion, a ne kao automobil. Kad se pojavi na tržištu, cijena će mu biti oko 280.00 dolara što je u rangu nekog supersportskog automobila.

Izvor: klix.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0