Lastin repak: Prelijepa vrsta leptira Lastin repak: Prelijepa vrsta leptira
Lastin repak je naziv za leptire iz porodice Papilionidae.  Naziv su dobili po tome što mnoge vrste imaju karakteristične produžetke na zadnjim krilima, najčešće... Lastin repak: Prelijepa vrsta leptira

Lastin repak je naziv za leptire iz porodice Papilionidae.  Naziv su dobili po tome što mnoge vrste imaju karakteristične produžetke na zadnjim krilima, najčešće u nivou trećeg medijalnog nerva. Ta krila su im i na karakterističan način odmaknuta od tijela.

Obojeni su najčešće tamnoplavo, zeleno ili crno sa žutim, narandžastim, crvenim ili plavim šarama. Tropske vrste često imaju metalni sjaj. Često je izražen polimorfizam u obojenosti. Larve (gusenice) su im srednje do krupne, sa naizgled golim tijelom jer su čekinje veoma male. Glava je manja od prednjih grudi i često u njih uvučena. Na njima se nalazi mirisna žlijezda (osmeterijum) koja može da se uvlači, a kada je izbačena ima oblik latiničnog slova „V“. Izbacuje se kada je larva uznemirena, a ima miris poput biljke kojom se ta gusjenica hrani. Gusenice imaju pet pari lažnih nogu.

Pogledajte fotografije našeg prijatelja Igora Simovića, i uvjerite se u iznimnu ljepotu ovog prelijepog leptira.

Odlični su letači, a postoje vrste koje su teritorijalne i prostor na kome obitavaju brane od drugih leptira, ali i od pčela, bumbara, pa čak i od manjih ptica.

Većina vrsta je zbog svoje ljepote veoma zanimljiva istraživačima i zato su dobro proučene, ali i kolekcionarima koji plaćaju velike svote novca za ulovljene primjerke, što je doprinjelo da budu ugrožene.

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0