KURKUMA : Najbolja za prevenciju raka dojke KURKUMA : Najbolja za prevenciju raka dojke
KURKUMA (CURCUMA LONGA) najbolja za prevenciju raka dojke. Ovaj žuti indijski začin uspoređuje se s đumbirom i cijeni ga se zbog protuupalnog učinka. Najnovija istraživanja... KURKUMA : Najbolja za prevenciju raka dojke

KURKUMA (CURCUMA LONGA) najbolja za prevenciju raka dojke.

Ovaj žuti indijski začin uspoređuje se s đumbirom i cijeni ga se zbog protuupalnog učinka. Najnovija istraživanja bave se njegovim djelovanjem protiv tumora. Samo prošle godine objavljeno je 250 studija o curcuminu, aktivnome sastojku kurkume.

Kurkuma djeluje antibakterijski i antigljivično. Sprječava nastanak upalnih čestica povezanih s raznim tipovima artritisa. Sprječava autoimune bolesti i čuva živčani sistem. Također, povećava proizvodnju glutationa, važnog antioksidansa koji proizvode jetra.

Istraživanja pokazuju da kurkuma na rak djeluje poput pametnih lijekova – kancerogene stanice uništava, dok zdrave ostavlja netaknutima. U istraživanjima raka dojke pokazalo se da kurkuma potencira djelovanje nekih tipova kemoterapije, i to tako da povećava osjetljivost stanice raka na lijek. Kurkuma se pokazala djelotvornom i u sprječavanju metastaza.

KAKO JE KORISTITI:

Prosječan obrok s curryjem sadrži 250 mg kurkume.Većina biljnih tableta sadrži između 300 i 1000 mg. Tablete se preporučuju onima s velikom predispozicijom za rak dojke. Konzultirajte se s liječnikom.

SAVJET:

Za svakodnevnu prevenciju raka dojke razmislite o uporabi kurkume kao začina. Jelima daje žutu boju i i ljutkast okus. Zapamtite da kurkume nema samo u curryju. Ima je u Worchestershire umaku, chutney umaku i senfu. Prah kurkume u neka jela možete staviti umjesto šafrana.

UPOZORENJE:

Ne uzimajte je ako ste trudni ili planirate trudnoću. Zbog pretpostavki da može oštetiti DNK, teoretski bi ovaj sastojak mogao oštetiti fetus. Ne preporučuju se isključivo velike koncentracije ovog sastojka. Djelovanje na DNK može se neutralizirati vitaminom E, pa se preporučuje da se uvijek kombinira s tim vitaminom.

 

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0