Kurban – simbol žrtve i bogobojaznosti Kurban – simbol žrtve i bogobojaznosti
Simbolika kurbana temelji se na žrtvi i bogobojaznosti, a klanje kurbana prisutno je u svim svjetskim kulturama i civilizacijama. Muslimani za hadžijski bajram žrtvuju... Kurban – simbol žrtve i bogobojaznosti

Simbolika kurbana temelji se na žrtvi i bogobojaznosti, a klanje kurbana prisutno je u svim svjetskim kulturama i civilizacijama.

Muslimani za hadžijski bajram žrtvuju kurban, pa se tako ovaj bajram naziva Kurban-bajram. Svake godine za vrijeme hadža, u mjesecu zul-hidždžeu, vjernici kolju kurban, koji je najčešće ovan, te od njega trećinu dijele siromašnima, trećinu rodbini i komšijama, a trećinu ostavljaju za vlastite potrebe.

Ovan treba biti star godinu

Tako svake godine, pred Kurban-bajram, u gradove širom Bosne i Hercegovine i njihovu okolicu, pristižu kurbani, koje vjernici odabiru i na prvi dan bajrama obavljaju obred klanja. I ekipa Anadolije posjetila je uzgojitelja kurbana nadomak Sarajeva prije Kurban-bajrama koji se ove godine obilježava 15. oktobra.

Ibro Ridžić uzgaja i prodaje kurbane u naselju Osijek kod Sarajeva niz godina.

“Kurbane kupujemo u Podrinju od naših demobilisanih boraca. Preko ljeta ih držimo, uzgajamo, hranimo, i kad dođe Kurban-bajram, na određena mjesta ih dovozimo i prodajemo, a kurbane i koljemo”, pojasnio je Ridžić.

Pored kurbana koje kupuju u Podrinju, imaju i svoje stado, koje čuvaju na planini preko cijele godine. Od njega određeni broj odvajaju i prodaju, a tako ga obnavljaju.

“Ovan treba biti star godinu dana da bi bio kurban. Trenutno imamo oko 350 ovnova i 40 krava. Kada dođe Kurban-bajram, uspijemo prodati svih 350 ovnova, jer već imamo svoje stalne mušterije”, rekao je Ridžić.

Cijena jednog kurbana je od 250 do 600 konvertibilnih maraka, a cijena zavisi od veličine i kilaže, dok cijena krave iznosi od 3,5 KM do 4,5 KM, cijena zavisi od starosti.

Pretežno domaći kurbani

“Kada kupimo kurban, onda se brinemo o njemu sve dok ga ne prodamo. Držimo ih na planini, gdje su na ispaši, pet do šest mjeseci. Tovimo ga, hranimo kukuruzom i dajemo mu so”, pojasnio je Ridžić.

Neko kupuje jedan, a neko više kurbana, zavisno od mogućnosti. Ove godine ipak najbolje se prodaju kurbani koji koštaju do 300 KM.

“Ima ljudi koji traže da ih kolju sami, a ima i onih koji traže da mi koljemo. Ipak je više onih koji traže da im se zakolje kurban”, istakao je Ridžić.

Iako postoji mali broj ovnova koji se uvoze pred Kurban-bajram, većina njih koji se prodaju u Bosni i Hercegovini uzgajani su upravo tu.

“Kurbani koji se prodaju u BiH pretežno su domaći, jer više nema uvoza. Kurbani koje mi prodajemo uzgajaju demobilisani borci i povratnici u Podrinju, od Fazlagića Kule do Janje, i imamo veoma dobru saradnju sa njima”, kazao je Ridžić.

Vjernici muslimanske vjeroispovijesti u utorak, 15. oktobra, dočekat će jedan od svojih najsvetijih praznika, Kurban-bajram. Oni koji su u mogućnosti, prvog dana Bajrama, obavit će ovu vjersku dužnost. U Bosni i Hercegovini je običaj da se kurban kolje ujutro, odmah poslije bajram-namaza, a može se zaklati i drugi ili treći dan Bajrama.

Izvor: Anadolia

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0