Krušnica – krajiška ljepotica Krušnica – krajiška ljepotica
Bosanska krajina poznata je po prelijepim čistim i turistima primamljivim rijekama. Jedna od njih je i smaragdna ljepotica Krušnica u Bosanskoj Krupi. Ime “Krušnica”... Krušnica – krajiška ljepotica

Bosanska krajina poznata je po prelijepim čistim i turistima primamljivim rijekama. Jedna od njih je i smaragdna ljepotica Krušnica u Bosanskoj Krupi. Ime “Krušnica” nije sasvim definirano, ali se smatra da je ime dobila po prostoriji u kojoj se ostavlja “kruh”, hrana neophodna za život, a koja se zvala “krušnica”

Rijeka Krušnica izvire u planini Grmeč iznad grada Bosanska Krupa, a samo 7 km dalje uvire u rijeku Unu u istom tom gradu. Prosječna dubina Krušnice je 7, a širina 25 metara. Zbog kratkog toka iz izvora koji se nalazi u kraškoj stijeni, voda je veoma hladna i njena temperatura je 10º C. Kapacitet izvorišta je vrlo karakterističan jer Krušnica ima veliku zapreminu kapaciteta izvoriša, minimalno isticanje je 1,5 m³/s, a maksimalno 80 m³/s.

Rijeka Krušnica karakteristična je po svome izvorištu. “Vršena su ispitivanja i ronioci su ulazili u izvorište gdje se nalazi dvorana duga 120 m, široka 95 m, duboka 10 m i mislili su da je to jedina dvorana. Međutim, kad su ušli treći put (ekipa iz Francuske i Poljske), ustvrdili su da je ispod planine Grmeč velik broj takvih dvorana i da se ova planina nalazi na ogromnom jezeru. Ulazeći u drugu dvoranu koju nisu mjerili, za koju smatraju da je veličine četiri fudbalska igrališta, pokušali su odrediti dubinu dvorane, ali nisu uspjeli. Došli su do 127 m i nisu mogli ići dalje jer nisu posjedovali opremu za veće dubine, a smatraju da je dubina oko 300 m”, istakao je Nijaz Tatarević, direktor Javnog komunalnog preduzeća “10. juli” Bosanska Krupa.

Tiha i mirna rijeka

Ime “Krušnica” nije sasvim definirano, ali se smatra da potječe od naziva za prostoriju u kojoj se ostavlja “kruh”, hrana koja je neophodna za život, a koja se zvala “krušnica”. Uz rijeku je postojao određen broj mlinova za mljevenje žita, najmanje pet, od kojih danas nema nijednog. Posljednji je srušen 1970-ih godina. Danas postoji samo jedna fotografija posljednjeg mlina na kojoj je sačuvan zapis o tom vremenu.

Živi svijet u rijeci je veoma bogat, čemu doprinosi i to što rijeka većom dužinom svog toka ne prolazi kroz naseljeno mjesto. Bogata je salmonidnim vrstama riba, a najzastupljeniji je lipljen, zatim potočna pastrmka te mladica i mnogo bijele ribe koje krase vode Krušnice. Ono što je najzanimljivije a tiče se živog svijeta u rijeci Krušnici jeste da u njoj živi čovječija ribica i jedna vrsta raka kojem još ne znaju porijeklo.

Rijeka Krušnica je tiha i mirna. “Poslije izvorišta njen se tok usporava, korita proširuju, i kad je posmatrate na sredini toka, imate utisak da ne teče već da je zaspala dubokim snom i čeka sljedeće veće kišne padavine koje će je probuditi i dati joj priliku da pokaže svoju snagu te da, u kratkom periodu od 24 sata, poplavi veći dio prigradskih naselja grada Bosanska Krupa”, kaže Tatarević.

Osim što je izrazito bogata, ona je i ljekovita. Naime, ona liječi depresiju, stres i druge bolesti nervnog sistema. Kako kaže Tatarević: “Dovoljno je da dođete na obale rijeke Krušnice i da svoj pogled usmjerite u smaragdnozelenu mirnu vodu, i nakon kraćeg boravka sigurno ćete se osjećati bolje. Međutim, ove metode liječenja slabo se koriste iako su sigurne i bezbolne, a često isključuju i lijekove za ovakve vrste bolesti. Osim liječenja nervnih bolesti, rijeka popravlja i očni vid, odnosno, čestim gledanjem u vodu poboljšava se vidno područje. Usto, ima i drugih ljekovitih svojstava koje nije teško dokazati.”

Idealno mjesto za razvoj turizma

Rijeka Krušnica je idealno mjesto za razvoj turizma. Međutim, na tome se slabo radi zato što na području rijeke ne postoji nijedan objekt koji bi služio u te svrhe. Turisti dolaze u obilazak ali se ne zadržavaju, jer ubrzo shvate da se i ne mogu zadržati. Tatarević napominje da je prije rata na izvoru postojao ugostiteljski objekt, ali ga danas nema. U posljednje vrijeme turisti iz arapskih zemalja pokazuju zanimanje za posjetu izvorištu Krušnice.

JKP “10 Juli” i Općina Bosanska Krupa izgradili su lađu za prijevoz turista na izvor rijeke, koji traje 75 minuta. Dok plovite, vi uživate u tišini i prirodnim ljepotama krajolika, vozeći se u čamcu koji pogoni ekomotor.

I veliki ekolog Nijaz Abadžić dolazio je mnogo puta na rijeku Krušnicu. Volio je sjesti u lađu, zaustaviti se na sredini i reći: “Dopustite mi da slušam ovu tišinu i uživam u ljepoti i mirisu Krušnice.”

Izvor: NovoVrijeme

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0