Kreativne industrije imaju veliki potencijal za jačanje ekonomije Kreativne industrije imaju veliki potencijal za jačanje ekonomije
Centar za politike i upravljanje (CPU) ove sedmice u Sarajevu je organizovao prvu konferenciju o kreativnim industrijama u BiH „„Put ka oporavku: Uticaj kreativnih... Kreativne industrije imaju veliki potencijal za jačanje ekonomije

Centar za politike i upravljanje (CPU) ove sedmice u Sarajevu je organizovao prvu konferenciju o kreativnim industrijama u BiH „„Put ka oporavku: Uticaj kreativnih industrija na ekonomski razvoj BiH“ u cilju koherentnijeg i strateškog pristupa BiH kreativnim industrijama, kao i njenim potencijalima za razvoj domaće privrede. 

Izvršna direktorica CPU-a Asja Čengić u razgovoru za Agenciju FENA kaže da se uspio otvoriti dijalog u vidu foruma o kreativnim industrijama u BiH, ali i dobiti preporuke iz zemalja regiona s posebnim osvrtom na Hrvatsku, koja je u polju autorskih prava bila u pregovorima sa Evropskom unijom.

– Jedan od zaključaka konferencije je potreba za stručnim udruženjima u formatu nekadašnjih strukovnih udruženja, koja trenutno ne funkcionišu u BiH, a bili bi odlična prilika za sklapanje biznisa sa kreativnim industrijama – kaže Čengić.

Kreativni djelatnici iz polja dizajna, filma, teatra, tekstilne industrije, video arta, kao i predstavnici akademske zajednice i vlasti, koji su učestvovali u diskusijama na konferenciji, zaključili su da sektor kreativne industrije podrazumijeva region kao tržište za kreativne industrije, a samim tim izlazak na evropsko tržište.

– Kreativne industrije podrazumijevaju specifične oblasti: reklamiranje, arhitekturu, umjetnost, antikvitete, znanstvo, modu, film, dizajn, video, muziku, scenske nastupe, izdavaštvo, softvere, kompjuterske igre…Sve što je proizvod jednog autora ili grupe autore, a ima svoju komercijalnu vrijednost može se svrstati pod kreativne industrije – istakla je Čengić.

Preduslovi za izvoz kreativnih proizvoda na EU tržište su, naglašava, autorska prava odnosno intelektualno vlasništvo, praćenje svjetskih trendova i korištenje interneta.

Odgovarajući na pitanje koliko su kreativne industrije prepoznate u Strategiji kulturne politike u BiH, navodi da je postojeća Strategija više usmjerena na mapiranje stanja, gdje se fokus stavlja samo na kulturu, a ne cjelokupne oblasti kreativnih industrija.

– Svakoj od tih oblasti se treba pojedinačno posvetiti. Dakle, napraviti mapiranje stanja, nakon čega treba strateški pristupiti razvijanju specifičnih politika djelovanja za svaku industriju ponaosob – ističe Čengić.

Od predstavnika iz različitih oblasti kreativnih industrija nakon konferencije Centar za politike i upravljanje dobio je niz pohvala u smislu širenja ove inicijative.

– Drago mi je što će veliko interesovanje učesnika konferencije sigurno dovesti do novih događaja i konsultacija ovog tipa u BiH. Tako će u narednom periodu CPU raditi na kreiranje budućih okvira za poboljšanje kreativne industrije u BiH, jer u našoj zemlji nedostaje pravni okvir za uopšte uspostavljanje načina funkcioniranja kreativnih industrija, koje imaju veliki potencijal za takozvani meki razvoj, odnosno jačanje ekonomije – zaključila je u razgovoru za Agenciju FENA izvršna direktorica Centra za politike i upravljanje Asja Čengić.

Program konferencije bio je fokusiran na aktuelni pregled stanja u kreativnim industrijama BiH, demistifikaciju novih i drugačijih trendova u ovom ekonomskom sektoru, kao i razmatranje kreativnog kapitala u BiH.

Predavači na prvoj konferenciji o bh. kreativnim industrijama bili su Hristina Mikić, izvršna direktorica Grupe za kreativne ekonomije i autorica Izvještaja „Kreativne industrije u Bosni i Hercegovini: Mogućnosti i perspektive razvoja“,Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnoga pozorišta Zenica, Sanja Petek Mujačić, izvršna direktorica agencije Bruketa&Zinic OM , Kristina Delfin Kanceljak, odvjetnica, ekspertica za zakone intelektulane svojine, Ozren Kanceljak, direktor o.k. Communication consulting i Jovan Marjanović, autor Izvještaja “Mapiranje filmske industrije u BiH 2013.”.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0