Kreativne ideje: Sirće Kreativne ideje: Sirće
Pored toga što je jeftino, što bez njega ne možete da začinite salatu, sirće može da posluži i kao sredstvo za čišćenje. Ali, za... Kreativne ideje: Sirće

Pored toga što je jeftino, što bez njega ne možete da začinite salatu, sirće može da posluži i kao sredstvo za čišćenje. Ali, za šta se sirće još upotrebljava?

1. REGENERATOR ZA KOSU

Pomiješajte kafenu kašiku jabukovog sirćeta u čaši vode, sipajte u čistu flašu koja ima sprej, i poprskajte po kosi dok je još mokra. Utrljajte kratko, ostavite da djeluje minut-dva i isperite.

2. OSVJEŽITE ODJEĆU

Majice “tregeruše” koje ste nosili prilikom vježbanja kako bi upijale znoj, i poslije pranja mogu da imaju neprijatan miris. Ponovo ih vratite u mašinu, dodajte šolju bijelog sirćeta, (stavite pola šolje ako je pregrada za prašak sa prednje strane mašine). Neka mašina jednom opere veš na temperaturi na kojoj obično perete, a potom ponovite pranje, ali dodajte pola šolje sode bikarbone, umjesto sirćeta.

3. OSVJEŽITE ZELENU SALATU

Zelenu salatu koja je počela da vene možete da oživite ako je umočite u činiju u koju ste stavili vodu i sirće i tako držite 10 minuta.

4. PROTIV MRAVA

Proljeće i ljeto često donose invazije mrava. Pošpricajte sirće i vodu direktno u pukotine iz kojih izlaze.

5. ZA PRANjE VENECIJANERA

Pomiješajte sirće i vodu, na ruku stavite čistu bijelu soknu ili čarapu i umočite njen vrh u rastvor, malo iscijedite i time operite venecijanere.

6. ZA OTPUŠAVANjE ODVODA

Ako vam se zapuši sudopera, sipajte kesicu sode bikarbone i isperite je sirćetom. Pustite pet minuta da djeluje, a onda pustite vrelu vodu.

7. UPIJA MIRISE

Sipajte sirće u malu činiju i ostavite tokom noći da stoji u kuhinji.

Upiće mirise od kuvanja, pa čak i one jače, na primjer, od prženja ribe.

8. UJED MEDUZE

Ujed meduze, iako većina njih nije opasna, može biti jako bolan. Da biste smanjili bol, napunite kofu ili lavor sirćetom i umočite povrijeđeno mjesto na 15 do 30 minuta. Ali, ako ste alergični na ujed meduze, morate kod ljekara.

9. VISOKI SJAJ ČAŠA OD KRISTALA

Umočite oprane čaše u rastvor koji ste napravili od jednog dijela sirćeta, tri dijela tople vode, i kap-dvije sredstva za pranje sudova. Isperite ih toplom vodom i osušite čistom krpom od mikrofibera.

10. DA SE ODJEĆA NE OFARBA

Novi, još neoprani komad šarene odjeće umočite u rastvor u kome je pola vode pola sirćeta i neka odstoji 20 minuta. Potom ga stavite na pranje sa ostalom šarenom odjećom. Pored toga što sprečava da se oboji, sirće pomaže i da se boja duže održi – ali, to djeluje samo na odjeći od pamuka.

Izvor: Žena | Blic.rs

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0