Konoplja popravlja oštećenu DNK? Konoplja popravlja oštećenu DNK?
Jeste li znali da DNK može biti oštećena… i popravljena? DNK (deoksiribonukleinska kiselina) je nasljedni materijal koji se nalazi kod ljudi, životinja i živih... Konoplja popravlja oštećenu DNK?

Jeste li znali da DNK može biti oštećena… i popravljena?

DNK (deoksiribonukleinska kiselina) je nasljedni materijal koji se nalazi kod ljudi, životinja i živih organizama. DNK je u svakoj stanici našeg tijela. Svaka stanična jezgra sadrži DNk koja je umotana u strukture koje se nazivaju kromosomi (sadrži 23 para).

 

Većina gena sadrži informacije potrebne da bi se napravile funkcionalne molekule nazvane proteinima ( nekoliko gena stvara ostale molekule koje pomažu stanici sastaviti proteine )

Putovanje od gena do proteina je složeno i strogo kontrolirano unutar svake stanice. Sastoji se od dva velika koraka-transkripcije i translacije. Zajedno, transkripcija i translacija su poznate kao ekspresija gena.

Tijekom procesa transkripcije, informacija pohranjena u genskoj DNK se prebacuje u sličnu molekulu nazvanu RNA ( ribonukleinsku kiselinu ) u jezgri stanice. I DNK i RNA su sastavljene od lanaca nukleotidnih baza, ali imaju nešto drugačija kemijska svojstva. Tip RNA koji sadrži informacije za nastajanje proteina se naziva glasnička ( messenger ) ili mRNA zbog toga što nosi informacije ili poruke odDNK iz jezgre u citoplazmu.”

Geni upravljaju proizvodnjom proteina. Naprimjer, protein (dugi lanac aminokiselina) može biti enzim koji aktivira određene kemijske reakcije u tijelu. JeDNK od funkcija proteina je da potaknu imunološki sustav.

Postoji mnogo faktora koji uzrokuju oštećenu DNK: oksidacija, UV zračenje od sunca, radijacija X-zrakama, virusi, biljni otrovi, te kemikalije koje je napravio čovjek ( klor, ugljikovodici, smog, zagađenje okoliša ). Neke od posljedica oštećene DNK su prerano starenje, rak, šećerna bolest ( sam dijabetes može uzrokovati oštećenje DNK ),Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest,sindrom kroničnog umora i mnoga ostala stanja.

Stanice ne mogu pravilno funkcionirati ako je DNK oštećena. Međutim, stanice MOGU kroz kemijske procese same poništiti štetu.

Sjemenke konoplje i ulje od sjemenki konoplje mogu biti faktor u popravku oštećene DNK. Konoplja ima savršeni 3:1 omjer omega masnih kiselina (omega 3 i omega 6) koje su potrebne ljudskom tijelu. JeDNK od zadaća omega 3 je popravak stanica. Konoplja se sastoji od 65% proteina od kojih je 35% protein globulin edestin. To je protein koji je najsličniji ljudskom globulinu te se veoma lako probavlja.

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0