Kompanije iz BiH izlažu na sajmu prehrambene industrije u Istanbulu Kompanije iz BiH izlažu na sajmu prehrambene industrije u Istanbulu
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) organizirala je i sufinasirala kolektivni natup bosanskohercegovačkih kompanija na 21. međunarodnom sajmu prehrambene industrije i pakiranja hrane World... Kompanije iz BiH izlažu na sajmu prehrambene industrije u Istanbulu

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) organizirala je i sufinasirala kolektivni natup bosanskohercegovačkih kompanija na 21. međunarodnom sajmu prehrambene industrije i pakiranja hrane World Food – GIDA koji počinje sutra u Istanbulu i trajat će do 8. septembra.

Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine, ukupne površine 99 kvadratnh metara, svoje proizvode predstavit će sedam bh. kompanija koje su prepoznale šansu za plasman svojih proizvoda na tržištu Turske.

To su kompanije Meggle Bihać (vrhnja za kuhanje, bešamel i šampinjon sos), ZDI produkt – Junita, Široki Brijeg (mesne prerađevine), Udruženje proizvođača sira u BiH (sirevi), Milkos Sarajevo (mlijeko i mliječne prerađevine, sir tipa feta), Elmar Trebinje (eterična ulja, ljekovito i aromatično bilje), Elmar Aroma Care, Bileća (prirodna kozmetika), te Halilović Sarajevo (eterična ulja, ljekovito i aromatično bilje, žitarice).

Pored kompanija-izlagača na ovom sajmu učestvuju i četiri bh. kompanije u svojstvu posjetitelja, i to Perutnina Ptuj, Srbac (mesne prerađevine), Mlijekoprodukt, Bosanska / Kozarska Dubica (mlijeko i mliječne prerađevine), Plantago, Banja Luka (čajevi) Terra Sana, Sanski Most (ljekovito bilje, eterična ulja).

Sajam World Food – GIDA ubraja se među najznačajnije međunarodne sajmove iz oblasti prehrambene industrije u Turskoj koja ima oko 77 miliona stanovnika, što je svrstava na 17. mjesto u svijetu po veličini tržišta.

Cijene domaćih prehrambenih proizvoda su prilično visoke, pa se uvoz hrane u Turskoj povećava iz godine u godinu.

Posebno je primjetno povećanje potražnje za zdravom hranom, energetskim pićima, gotovim jelima, organskim proizvodima, jagodičastim i bobičastim voćem, prirodnom kozmetikom i sl.

Također, na ovom sajmu izlažu najveće turske, ali i međunardone kompanije iz oblasti prehrambene industrije.

Finansijsku podršku u organizaciji kolektivnog bh. štanda ovog puta su pružili USAID/Sida FARMA projekt i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VTKBiH.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0