Kokice zdravije od voća i povrća Kokice zdravije od voća i povrća
Jedna porcija kokica sadrži 300 miligrama polifenola, dok, s druge strane, ista količina voća i povrća ima oko 160 miligrama antioksidansa Naučnici su utvrdili... Kokice zdravije od voća i povrća

Jedna porcija kokica sadrži 300 miligrama polifenola, dok, s druge strane, ista količina voća i povrća ima oko 160 miligrama antioksidansa

Naučnici su utvrdili da je najpopularnija svjetska grickalica, kokice, zdravija i od voća i od povrća, a sve zahvaljujući ogromnoj koncentraciji moćnih antioksidansa polifenola.

Naime, jedna porcija kokica sadrži 300 miligrama polifenola, dok, s druge strane, ista količina voća i povrća ima oko 160 miligrama antioksidansa.

Dr. Joe Vinson, voditelj istraživanja koje je finansirao Univerzitet Scranton, tvrdi da su kokice “prehrambeni zlatni rudnik” jer imaju malo kalorija, a zadovoljavaju više od 70 posto dnevne potrebe za cjelovitim vlaknima, no naglašava da njihova pozitivna svojstva ovise o načinu na koji se pripremaju, navodi metro-portal.hr.

“Kokice spravljene na vrućem zraku imaju duplo manje kalorija od istih pripremljenih u mikrovalnoj ili u tavi. Kokice za mikrovalnu sadrže oko 43 posto masnoća, a ako ih sami spremate i dolijevate ulje po vlastitom ukusu onda imaju oko 28 posto masnoća”, kaže dr. Vinson, pionir u analiziranju utjecaja svakodnevnih namirnica na ljudsko zdravlje.

Iako kokice imaju više antioksidansa, dr. Vinson upozorava kako se voće i povrće ne bi smjelo izbaciti iz prehrane jer ono sadržava esencijalne vitamine i minerale.

Istraživanje je pokazalo da se najveća koncentracija antioksidansa polifenola u kokicama nalazi u njihovom najomraženijem dijelu – u ljuski koja konstantno zapinje za zube.

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0