Koje su se knjige najviše čitale u 2014. godini Koje su se knjige najviše čitale u 2014. godini
Uticajni list Njujork tajms sastavio je listu 10 najboljih knjiga 2014. godine na kojoj su se našli romani o Drugom svjetskom ratu, putovanju Margaret... Koje su se knjige najviše čitale u 2014. godini

Uticajni list Njujork tajms sastavio je listu 10 najboljih knjiga 2014. godine na kojoj su se našli romani o Drugom svjetskom ratu, putovanju Margaret Mid u Novu Gvineju, biografija biografa Penelope Ficdžerald i knjiga o mirovnom sporazumu izmedju Izraela i Egipta.

Kada je riječ o fikciji, pet romana je ušlo u izbor Njujork tajmsovih urednika.

Roman “All the Light We Cannot See” Entonija Doera je priča o dva lika čiji se putevi ukrštaju tokom Drugog svjetskog rata – siročeta genijalca koga nacisti regrutuju i slijepe Francuskinje koja se pridružuje Pokretu otpora.

“Dept. of Speculation” Dženi Ofil je roman sačinjen od fragmenata, observacija, meditacija i različitih tačaka gledanja na brak koji se raspada.

“Euphoria” Lili King je roman o putovanju antropologa Margaret Mid do Nove Gvineje sa drugim suprugom i kako je tamo upoznala trećeg.

Roman “Family Life” Ahila Šarme je poluautobiografska priča o indijskim imigrantima u Kvinsu.

“Redeployment” Fila Kleja je, smatra uredništvo NYT, brilijantna kolekcija priča koju je napisao bivši marinac koji je služio u Iraku i koja pokazuje šta se dešava kada se mladi, teško naoružani Amerikanci sukobe sa stranom zemljom koju ne razumiju.

Kada je riječ o drugim žanrovima, na listi 10 najboljih naslova 2014. našali su se grafički memoari Roz Čast “Can't we talk about something more pleasant?”

Tu je i knjiga Eule Biš “On Immunity: An Inoculation” koja je opčinjavajuća mješavina memoara, naučnog novinarstva i književne kritike i priča o njenim iskustvima kao mlade majke i straha od vakcinacije dijeteta.

“Penelope Fitzgerald: A Life” Hermione Li je priča o engleskoj spisateljici i biografu koju je napisala autorka biografija o Virdžiniji Vulf, VIli Karter i Idit Vorton.

“The Sixth Extinction: An Unnatural History” Elizabet Kolbert je izvještaj o nasilnom sudaru civilizacije i eko sistema naše planete.

Knjiga Lorensa Rajta” Thirteen Days in September: Carter, Begin, and Sadat at Camp David” je priča o 13 dana u Kamp Dejvidu 1978. kada su Anvar Sadat, Menahem Begin i Džimi Karter sklopili mirovni dogovor izmedju Izraela i Egipta koji je i danas jedno od najuticajnijih diplomatskih dostignuća kada je riječ o bliskoistočnom sukobu.

foto: flickr.com/ginnerobot

Izvor: b92

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0