Klice – čudo od hrane Klice – čudo od hrane
U rano proljeće, kada organizam priželjkuje svježe povrće i voće a njih još nema, klice izvlačimo kao džoker. Dobro nam dođe “infuzija” mlade žive... Klice – čudo od hrane

U rano proljeće, kada organizam priželjkuje svježe povrće i voće a njih još nema, klice izvlačimo kao džoker. Dobro nam dođe “infuzija” mlade žive energije, čiste i neopterećene zagađivačima.

Zovu ih čudo od hrane, a još su ih ljekari u staroj Kini preporučivali kao lijek. Proklijalo sjeme sadrži minerale, vitamine (B, E, C, provitamin A), bjelančevine i enzime za varenje masti, bjelančevina i ugljenih hidrata.

Svi najvažniji sastojci zrna u toku klijanja fermentišu i postaju hrana koja se lako vari. Kada sjeme isklija, njegova hranljiva vrijednost se povećava i do pet puta! Kada nabavljate sjeme za klijanje, potražite ga od poznatih proizvođača, iz organskog uzgoja ili u prodavnicama zdravije hrane.

88049448851710576141f5144949320_v4 big

Klijaju se: lucerka (alfa alfa), pšenica, ječam, proso, kukuruz, lan, suncokretovo sjeme, pasulj, grašak, soja, azuki pasulj, naut, rotkva, kupusnjače (brokoli npr.). Sjeme treba da bude svježe i da ne bude polomljeno. Mrak, toplota i dovoljno, ali ne previše vlage – to su najvažniji elementi.


Smatra se da su sjemenke najhranljivije oko 70 sati od početka klijanja. Mogu se jesti same ili koristiti za pripremu raznih jela – u salatama, supama, hljebu, namazima, kolačima i napicima.

Klice se čuvaju 2-3 dana u frižideru (i tu rastu, ali mnogo sporije). Za bolju hranljivost i ljepši izgled, nekoliko sati prije stavljanja u frižider treba ih izložiti sunčevoj svjetlosti. Prije konzumiranja ih isperite vodom.

Osobe kojima je stalno toplo mogu da jedu klice tokom cijele godine. Oni kojima je češće hladno, treba da ostave klice za proljeće i ljeto, kada je organizmu potrebno “hlađenje”.

Klice nam direktno predaju životnu energiju, jer imaju maksimim vitalnosti i snage koju biljka može da ima. Nivo vitamina i enzima je najviši u klicama i to je tajna njihove moći.

Izvor: b92

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0