U Kini se gradi najduži tunel na svijetu U Kini se gradi najduži tunel na svijetu
Kina će uložiti oko 42 milijarde dolara u gradnju tunela dužine 123 kilometra ispod Bohajskog moreuza, kako bi povezala svoje istočne i sjeveroistočne regije,... U Kini se gradi najduži tunel na svijetu

Kina će uložiti oko 42 milijarde dolara u gradnju tunela dužine 123 kilometra ispod Bohajskog moreuza, kako bi povezala svoje istočne i sjeveroistočne regije, prenijeli su danas državni mediji.

Tunel će se protezati od lučkog grada Dalijana, u provinciji Lijaoning, do Jantaja, u provinciji Shandong, i bit će najduži svjetski tunel ispod morskog dna. U izvještaju nije precizirano kada će projekat biti završen.

Kina je objavila plan o gradnji ovog tunela 1994. godine, po cijeni od deset milijardi dolara, s ciljem da on bude završen prije 2010. godine. Dvadeset godina kasnije, projekat je zaglavljen u fazi planiranja, navodi se tekstu.

U to vrijeme, državni mediji su prenijeli da će tunel skratiti putovanje između ova dvije regije za 1000 kilometara.

Član Kineske akademije za inženjering Vang Mengshu izjavio je da bi troškovi gradnje mogli da se nadoknade za 12 godina korištenja tunela, pošto je “teretni saobraćaj veoma isplativ”.

Trenutno najduži tunel ispod morskog dna nalazi se u Japanu, između ostrva Honšu i Hokaido, a otvoren je 1988. godine, poslije dvadesetogodišnje gradnje.

Tunel koji povezuje Englesku i Francusku dugačak je oko 51 kilometar.

Izvor: SRNA

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0