Kesten: Nezaobilazni dio najboljih delicija i slastica Kesten: Nezaobilazni dio najboljih delicija i slastica
Ako treba izdvojiti neki poseban plod kao jesenski, onda je to svakako kesten. Nekada su se pekli ili kuvali, a danas su nezaobilazni dio... Kesten: Nezaobilazni dio najboljih delicija i slastica

Ako treba izdvojiti neki poseban plod kao jesenski, onda je to svakako kesten. Nekada su se pekli ili kuvali, a danas su nezaobilazni dio najboljih delicija i slastica

Castanea sativa je vrsta pitomog, jestivog kestena, a u jednom plodu ima otprilike 53 posto vode, bjelančevina i ugljenih hidrata, dok mu je glavni sastojak skrob. Njega je čak 44 posto. Takođe je bogat kalcijem, kalijem, magnezijumom, sumporom, hlorom, gvožđem, bakrom i mangnom, a sadrži i fosfor te većinu vitamina B grupe.

Domovina kestena je Kina, no pečenje kestena na ulicama bilježilo se i u starom Rimu. Danas kestene koristimo u mnogobrojnim ukusnim receptima, od kolača do mesnih jela. Jedan od zgodnih primjera je piletina u umaku od kestena.

Inače, pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljenih hidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuvanom kestenu koji sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Kesten se može, zbog visokog sadržaja skroba, usitniti u brašno te miješati s bijelim ili integralnim brašnom pšenice za pravljenje hljeba, tjestenine, kolača ili, primjerice, njoka.

Kada kupujete kestene, obratite pažnju da su cijeli i da na kori nema rupica, a ne bi smjeli biti ni vlažni. Ako ste gurmani, potražite prugaste marune, vrijedni su truda i cijene. Imate li ih gdje pospremiti, mogu izdržati i do dva mjeseca, no prije ih obavezno pažljivo proberite.

Izvor: tportal.hr 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0