Katolici u Fojnici zadržali tradiciju takmičenja u tucanju Uskršnjih jaja Katolici u Fojnici zadržali tradiciju takmičenja u tucanju Uskršnjih jaja
Katolici danas slave Usrks, praznik uskrsnuća spasitelja Isusa Krista. Običaji slavlja ovog praznika razlikuju se od države do države, ali i vrijeme je dosta... Katolici u Fojnici zadržali tradiciju takmičenja u tucanju Uskršnjih jaja

Katolici danas slave Usrks, praznik uskrsnuća spasitelja Isusa Krista. Običaji slavlja ovog praznika razlikuju se od države do države, ali i vrijeme je dosta utjecalo na njegovo obilježavanje. Augustin Tuka iz okoline Fojnice danas će ovaj dan proslaviti sa svojim kćerkama, unucima, komšijama i prijateljima.

Za doručak će pojesti krsnicu-jaja, pećenicu, sir i hljeb koji je posvećen na jučerašnjoj misi u crkvi.

“Dosta toga se promijenilo u običajima slavlja. Promijenilo se i društvo i sistem vlasti. No, ipak je ostalo dosta toga što smo naslijedili od svojih predaka. Imamo više slobode, i zbog te veće slobode svi bi trebali ostati tu”, rekao je Tuka na početku razgovora za Klix.ba.

Dugo su se pripremali za ovaj sveti praznik. Sedmicama prije čistili su svoje tijelo i molili su Bogu u okviru korizme.

Svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti, redakcija portala Pozitivne.info, želi Sretan Uskrs !

Cijeli tekst pročitajte ovdje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *