Kako Sunce utiče na kosu, oči, srce, bubrege i mozak? Kako Sunce utiče na kosu, oči, srce, bubrege i mozak?
Sunce je životni eliksir za ljude, životinje i biljke. Kako bez svjetla nema života, tako i bez sunca nema zdravlja i dobrog raspoloženja. Tokom... Kako Sunce utiče na kosu, oči, srce, bubrege i mozak?

Sunce je životni eliksir za ljude, životinje i biljke. Kako bez svjetla nema života, tako i bez sunca nema zdravlja i dobrog raspoloženja. Tokom ljetnog perioda najvažnije je – ne pretjerivati. Poznato je da pretjerano izlaganje suncu ponekad može izazvati povišenu temperaturu, opekotine drugog stepena, dehidriranost organizma, neravnotežu elektrolita…Crvenilo kože i pojava opekotina su hemijski odgovor na pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama. Opekotine nastale na suncu nisu kao ostale. Kada izgorimo sunčajući se, na našoj koži događa se hemijska reakcija čije su posljedice crvenilo, dehidriranost, svrbež, bolovi, a ponekad i plikovi. Tek nakon četiri do sedam dana koža se smiruje i počinje proces njenog guljenja, što je potpuno prirodan način odbacivanja mrtvih ćelija, koje mogu postati kancerogene.

Zaštitite kosu i oči

Opekotine mogu izazvati i teža oštećenja ćelija kože koja se ne mogu popraviti. Sem na kožu, sunce djeluje i na kosu: izbjeljuje je, isušuje, postaje osjetljivija i cvjeta. Ali, kosa se najbrže obnavlja, ljetne vrućine ubrzavaju i njen rast, te ćete joj šišanjem vrhova vratiti sjaj, čvrstoću i podariti zdrav izgled. Potrebno je smanjiti upotrebu boja za kosu kako se ne bi povećao rizik od oštećenja. Obavezno nositi šešir, te na kosu nanositi neko sredstvo za zaštitu, sprej ili balzam, koje će donekle blokirati sunčeve zrake.

Intenzivno UV svjetlo može štetiti zdravlju očiju, te izazvati i privremeno sljepilo, a stalno izlaganje očiju suncu može trajno oštetiti vid. Zato je važno nositi naočale s UV zaštitom. Tople i sparne ljetne noći mogu negativno djelovati na san. Kada je tijelo spremno za spavanje, tjelesna temperatura se spušta za nekoliko stepeni. A kako je hlađenje tijela tokom ljeta znatno otežano, teže utonemo u san. Zbog toplog zraka i neadekvatne odjeće za spavanje često se budimo, te smo preko dana nervozni i umorni. Potrebno je koristiti pamučnu posteljinu, prije spavanja se istuširati toplom (nikako hladnom) vodom, te se što laganije obući. Kako je znojenje pojačano, više se znoje ruke i stopala. Obuća postaje tijesna i neudobna, a nakit stvara određeni pritisak. Ljeti je najbolje skinuti nakit, pogotovo prstenje, te nositi laganu i otvorenu obuću od prirodnih materijala.

Srce, bubrezi, mozak…

Vrućina utiče i na apetit. Za vrijeme hladnijeg vremenskog perioda najveći dio unesenih kalorija utroši se na zagrijavanje tijela. Kada je temperatura zraka visoka, organizam traži manje hrane i rjeđe osjećamo glad. Veoma je važno pravilno se hraniti i nikako ne preskakati obroke, te piti i onda kada ne osjetimo žeđ, jer kada smo žedni – tijelo je već u početnoj fazi dehidriranosti. Unosom dovoljne količine tečnosti smanjuje se mogućnost povisivanja tjelesne temperature.

Umjereno izlaganje suncu može biti dobro za zdravlje, budući da povećava efikasniji rad srca. Kako se organizam pokušava ohladiti, tako se povećava protok krvi. Ali, visoke temperature i dugotrajno izlaganje suncu dovode do gubitka tekućine i otežanog rada srca, te se povećava rizik od infarkta. Kada tijelo dehidrira, organizam nastoji sačuvati što više tekućine i pojačava se rad bubrega. Ukoliko ne unosimo dovoljno vode, postoji mogućnost njihovog oštećenja. Zato je tokom ljetnih vrućina izuzetno važno piti šest do osam čaša vode dnevno, te voditi računa o uravnoteženoj ishrani. Tekućina koju svakodnevno unosimo doprinosi hlađenju organizma, ali i mozak održava funkcionalnim. Kako se mozak sastoji od 70 posto vode, njen nedostatak sprječava normalan rad neuroprenosnika, otežavajući obavljanje svakodnevnih funkcija i zadataka.

Kada je sunčano i kada je temperatura zraka viša, ljudi su vedriji, poletniji, nesputani odjećom i osjećaju se privlačnije i zavodljivije. Organizam, kojem usljed pojačanog znojenja i nedovoljnog unosa nedostaje voda, ne proizvodi ni dovoljno hormona. Ali, sunce djeluje na pojačano lučenje jednog hormona – melanokortina, zbog kojeg se možete osjećati privlačnijim nego inače. Prema mnogobrojnim teorijama, najzdravija djeca rađaju se u proljeće, jer su zbog povećanog libida začeta ljeti.

Izvor:Gracija

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0