Kako se riješiti dugova!? Kako se riješiti dugova!?
Dugovi su na sve strane, plaćanje na rate, minusi na tekućem računu, kreditne kartice, krediti za auto, stan… Većina stručnjaka će se složiti da... Kako se riješiti dugova!?

Dugovi su na sve strane, plaćanje na rate, minusi na tekućem računu, kreditne kartice, krediti za auto, stan…

Većina stručnjaka će se složiti da je danas zaduženost pojedinaca i obitelji veća nego ikad prije. Postavlja se pitanje da li se išta može učiniti kako bi brzo poboljšali svoju situaciju?

Postoji puno toga, ali morate imati volju i biti odlučni. Ništa se ne događa preko noći, ali upornošću se rješava.

Krenite od manjih računa i dugova prema većim. Nema smisla odmah razmišljati o otplati velikog kredita ako dugujete za režije za prošli mjesec.

– Napravite popis dugova. Sjedite za računalo ili za stol s olovkom i papirom, te napravite popis gdje sve dugujete novac i koliko. Kao i koliku kamatnu stopu za to plaćate.

– Plaćajte račune redovito. Idući mjesec će biti još teže, a neprestano ćete vući dug. Tu su i opomene i zatezne kamate. Prvi korak bi trebao biti da te račune plaćate mjesečno i na vrijeme. Na taj način ćete jasnije znati za što vam još ostane novca.

– Najviše kamatne stope vjerojatno plaćate na kreditne kartice i na minus na tekućem računu. Budući da su iznosi manji, a kamatne stope najviše počnite se rješavati tih dugova. Ako imate više kartica onu koja ima najmanju kamatnu stopu ili najmanju naknadu jedinu koristite, naravno što manje. U međuvremenu pokušajte zatvarati ostale kartice ili bar smanjiti dugove na njima. Na taj ćete način imati bolju kontrolu i uvid u dug. Plaćajte dospjele rate po karticama i kreditima redovno. Većina financijskih institucija naplaćuje opomene i zaračunava zatezne kamate za svako kašnjenje.

– Bilježite i smanjite potrošnju. Idućih 30 dana bilježite sve na što trošite novac. Svaku sitnicu. Najbolje bi bilo kada biste taj mjesec čuvali sve račune tako da možete na kraju mjeseca točno znati na što ste koliko potrošili. Dnevno kategorizirajte i zabilježite troškove. Kategoriziranje troškova će vam pomoći da vidite koliko zaista trošite na određene stvari. (10 jednostavnih načina kako uštedjeti )

– Sve veće račune koje mjesečno plaćate pregledajte još jednom (telefon, mobitel, internet, tv pretplate). Postoji li mogućnost da smanjite troškove? Možete li smanjiti pretplatu na telefon ili možda možete uzeti kod istog providera nekoliko usluga te tako smanjiti iznos?!

– Počnite mjesečno odvajati iznose za godišnje troškove. Umjesto da idete u minus za godišnji odmor, bolje ćete proći ako ga štedite unaprijed. Isto je i s registracijom automobila. To su iznosi koje morate platiti, ali ako ih platite gotovinom nećete imati dodatnih troškova, možda ćete čak imati i popust na gotovinu.

– Ne morate zatvoriti sve kredite, ali svedite ih na minimum. Ako imate kredit za stan, naravno da ga ne možete isplatiti, ali možete redovno plaćati rate, a s vremenom odvajati i za rezervnu ratu.

Dugovi vas vode u začarani krug i imate osjećaj da se bez novog duga ne možete izvući iz starog. U jednom trenutku morate napraviti rez i započeti zatvarati dugove. Što prije to bolje.

 Izvor: CoverMagazin

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0