Kako se pamti Kako se pamti
Pamćenje ili memorija je moć, proces prisećanja ili reprodukovanja odnosno sposobnost da se naučeno ili doživljeno zadrži u sjećanju. “Pamćenje „čuva“ prošlost i „upravlja“... Kako se pamti

Pamćenje ili memorija je moć, proces prisećanja ili reprodukovanja odnosno sposobnost da se naučeno ili doživljeno zadrži u sjećanju. “Pamćenje „čuva“ prošlost i „upravlja“ sa budućnosti. ”

Mada znamo dosta toga o raznim vrstama pamćenja i metodama koje nam pomažu da lakše pamtimo, niko nije u stanju da objasni kako to mozak pamti i koristi stečena znanja i iskustva. Sve što je doživljeno ostavlja trag u mozgu.

Taj trag postepeno blijedi ako ga ne podstakne neko slično ili ponovljeno iskustvo, ili ako ga sami ne obnovimo. Da bismo što bolje zadržali informacije u pamćenju dobro je ponavljati. Postoji nekoliko načina pamćenja. Jedan od njih je sjećanje. Ako vas nekoliko dana poslije nekog druženja upitaju ko je bio prisutan, nastojaćete da se sjetite njihovih imena ili likova. Ako vas neko pita da li je tada bila i Jelena, može se dogoditi da po imenu prepoznate osobu za koju drugi pita. Prisjećanje je teže nego prepoznavanje.

Istraživanja pokazuju da je sposobnost zadržavanja informacija prilično jednobrazna među normalnim pojedincima. Ono što se razlikuje jeste stepen do kojeg osobe nešto uče ili opažaju kao i vrsta i količina detalja koji se zadržavaju. Pažnja, motivacija i asocijacija olakšavaju ovaj proces.

Može se pamtiti i pomoću slika. Vizuelni podaci obično se bolje pamte od drugih vrsta podataka. Geniji, ili ljudi sa fotografskim pamćenjem, često se koriste sa vizuelnim asocijacijama, uključujući mnemoniku. Mnogi psiholozi prave razliku između kratkoročnog i dugoročnog pamćenja. Kratkoročno pamćenje, koje traje od 10sekundi do 3 minute, manje je podložno smetnjama i distorziji od dugoročnog. Kod dugoročnog pamćenja razlikujemo epizodno, koje je usredsređeno na neki doživljaj i semantičko, koje je fokusirano na znanje. Npr. lakše se pamte događaji iz prethodne godine zahvaljujući stvorenoj slici o određenom predmetu ili vizuelnoj predstavi. To je vizuelno pamćenje. Neki mnogo bolje pamte pjesmu koju su čuli nego pjesmu koju su pročitali, tada je reč o auditivnom pamćenju.

Može se pamtiti i pomoću asocijacija. Kada se nešto doživljava, obično se uz to doživljava i nešto drugo i to istovremeno. Takva iskustva se međusobno povezuju ili asociraju, pa kada pamtite ili prepoznajete jedan takav doživljaj, obično ćete se sjetiti i onoga što ga je pratilo.

kakopedija.com

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0