Kako se dobro i zdravo naspavati Kako se dobro i zdravo naspavati
Na samom pragu proljeća mnoge su svladali umor i težina. Tome se možemo oduprijeti na razne načine, od tjelovježbe do unošenja vedrih proljetnih boja... Kako se dobro i zdravo naspavati

Na samom pragu proljeća mnoge su svladali umor i težina. Tome se možemo oduprijeti na razne načine, od tjelovježbe do unošenja vedrih proljetnih boja u život. Nije zgorega ni istražiti kakve su nam navike spavanja. Paleta seže od specijala o tkaninama , preko bogatog i mirisnog accessoirea za vaš dom do savjeta kako se dobro i zdravo naspavati…

 

1. Nemojte grijati spavaću sobu. Najbolje se spava u svježoj prostoriji. U spavaću sobu trebalo bi dopirati što manje svjetla i morala bi biti smještena tako da je noću u njoj tiho (dakle, da bude okrenuta prema dvorištu, a ne prema prometnoj ulici).

2. Madrac bi trebao biti udoban, s dostatnom potporom za glavu i leđa. Dobar san uvijek započinje odabirom kvalitetnog madraca.

3. Tijelo i duh su robovi navika. Morali biste jednostavno odustati od toga da jedete u spavaćoj sobi ili, pak, da u njoj gledate TV. Duh i tijelo moraju znati: ovdje se spava!

4. Svaki čovjek ima svoj bioritam. Otkrijte svoj i uvijek idite na spavanje u isto vrijeme. Raspored nemojte mijenjati ni tijekom vikenda.

5. Rituali su sastavni dio naše svakodnevice. U to spada i odlazak u krevet. Stoga njegujte rituale koji tijelu signaliziraju da će se uskoro odmoriti. To može biti kupanje, meditacija, čitanje ili pijuckanje čaja.

6. Navečer se ne biste trebali baviti sportskim aktivnostima. Sportovi koji zahtijevaju velik utrošak energije trebali bi se održavati četiri sata prije odlaska u krevet. S druge strane, opuštajuće šetnje su poželjne.

7. Alkohol, cigarete, kava i teška hrana remete zdrav san. Čak i kad uspijete zaspati, imat ćete nemiran san. Zbog toga ne biste trebali konzumirati tešku hranu i kavu nakon 18 sati, kao ni alkohol i cigarete, koji ionako škode.

8. Želite li rano poći u krevet, nemojte spavati popodne, jer to također može remetiti noćni san.

9. Često navečer razmišljamo o proteklom radnom danu, prevrćemo probleme po glavi i ne možemo s lakoćom zaspati. Bilo bi dobro kad bismo mogli otjerati misli koje izazivaju stres. Zgodan trik je dnevnik: najbolje je u njega zapisati sve što se zbilo i tako sve ono loše ostaviti na papiru.

10. Ako niste uspjeli usnuti ni nakon 20 minuta i ne možete zaspati, jednostavno ustanite. Bolje je još nekoliko minuta čitati knjigu, popiti čaj ili slušati laganu glazbu. Nemojte se ni u kojem slučaju uhvatiti nekog ozbiljnijeg posla. Izbjegavajte i jako svjetlo jer šalje signal mozgu da je vrijeme da se probudi. 

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0