Kako rešiti problem spuštenih desni (Gummy smile)? Kako rešiti problem spuštenih desni (Gummy smile)?
Svaki čovek je individua za sebe, različit od ostalih, a ključno u svemu tome je to da li on tu svoju različitost tretira kao... Kako rešiti problem spuštenih desni (Gummy smile)?

Svaki čovek je individua za sebe, različit od ostalih, a ključno u svemu tome je to da li on tu svoju različitost tretira kao manu ili svoju dobru stranu. Svi se mi izdvajamo po nekim osobinama, bilo da su one fizički vidjive ili su naše karakterne crte, sve u svemu, bitno je samo da li ih prihvatamo ili ipak želimo nešto tu da promenimo.

Jedna od upadljivih osobenosti kod ljudi, nešto što odmah primetimo kada stupimo u verbalni kontakt jeste pojačana vidljivost desni, koja je relativno česta pojava. Veliki broj ljudi to pokušava da sakrije i izbegava da se smeje bez da prekrije usne šakom. Oni manje sigurniji u sebe se retko smeju i na raznorazne načine pokušavaju da koriguju ovu urođenost, ali taj nedostatak danas može brzo i lako da se reši.

Cilj ovakvih tretmana jeste da se srazmerno smanji vidjivost desni a poveća dužina zuba, kako prednjih tako i bočnih, što vidno menja osmeh.

Postupak uklanjanja viška desni (Gummy smile) traje kratko, svega dvadesetak minuta jer se uklanjanje vrši laserom uz lokalnu anesteziju, a rezultati su odmah vidljivi. Pre nego da se izvrši tretman, neophodno je poduzeti detaljnu analizu zuba, kao što je rendgenski snimak, uzimanje otisaka zuba a ponekad je potrebno uključiti i specijalistu oralne higijene kako bi rezultati bili uspešni a pacijent izašao iz ordinacije sa potpuno novim osmehom.

Naravno, nakon intervencije je potrebno par dana da se desni smire kao i to da pacijent održava dobar higijenski režim, kao što je upotreba konca, redovno pranje zuba i kontrola kod stomatologa.

Često kada je gummy smile veliki, zubi su sitniji, a neretko su i dijasteme (razmak) prisutne, te je u takvim slučajevima neophodno uraditi pored uklanjanja viška desni i povećavanje zuba kompozitnim zubnim fasetama. One su idealno estetsko rešenje zato što se  koriste u još slačaju kada zubi imaju nepravilunu površinu, kada su okrnjeni, abradirani (gubitak zubnog tkiva delimično ili u visini zuba), kada imaju male rupe i kada je karijes prisutan. U svim ovim slučajevima su kompozitne fasete dobar izbor jer se mogu koristiti za promenu boje i promenu oblika zuba.

Dobra stvar kod njih je još i to što se ugrađuju jednom posetom stomatologu. Vrši se direktno nanošenje i lepljenje na površinu zuba, a rade se bez brušenja tako da se čuva struktura zuba kao i gleđ.

Nakon nekoliko meseci ili godinu dana, kompozitne fastese se zamenjuju keramičkim, što se može smatrati trajnim rešenjem.

Keramičke fastese ili viniri, danas postaju sve zastupljenije. One predstavljaju metodu obnavljanja zuba, koja je manji poduhvat od ugradnje bezmezalnih keramičkuh krunica a nešto veći od kompozitnih faseta.

Keramičke fasete se prave u zubotehničkim laboratorijama, kada se dobija keramička ljuspica, debljine od oko 1mm, koja se trajno cementira za zub, bez bilo kakvog oštećenja zuba. Ova ljuspica je tanka pa treba voditi računa da ne dođe do pucanja, umerenom brigom koja podrazumeva izbegavanje naročito tvrde i žilave hrane.

Kao i u svemu, slučajevi su različiti, pa kada osoba ima veliki Gummy smile, potrebno je veliko uklanjanje desni, tada se preporučuje u sklopu sanacije i protetski rad (najbolji estetski izbor su bezmetalne keramičke krunice), a što je najbitnije, pacijent ne prolazi kroz fazu bezubosti, što je jedna od velikih prednosti ove metode. Bezmetalne krunice se rade još i u slučaju kada su u pitanju velike promene položaja i oblika zuba, pa nije moguća ugradnja keramičkih faseta.

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0