Kako rasvjetom stvoriti dom Kako rasvjetom stvoriti dom
Osvjetljenje u kući jedno je od onih stvari koje su neprimjetne ako su izvedene dobro. S druge strane, odmah ćete primijetiti slučajeve kad je... Kako rasvjetom stvoriti dom

Osvjetljenje u kući jedno je od onih stvari koje su neprimjetne ako su izvedene dobro. S druge strane, odmah ćete primijetiti slučajeve kad je osvjetljenje loše i sprječava vas u svakodnevnim aktivnostima. Osvjetljenje podiže ili ruši estetiku i funkcionalnost svakog prostora i zato je važno iz njega izvući maksimum. Nudimo nekoliko savjeta kako kreirati prikladno osvjetljenje za svaku prostoriju u vašem domu i stvoriti općenito ugodnu atmosferu.

Precizirajte svoje ciljeve Postoje dva glavna tipa rasvjete. Direktna rasvjeta emitira usmjeren snop svjetlosti i većinom se koristi kao radna rasvjeta te je kao takva esencijalna za gotovo sve prostorije, pogotovo one u kojima se često odvija nekakva aktivnost (poput kuhinje). Ambijentalna ili neizravna rasvjeta koristi se za postizanje željenog ugođaja i općenito osvjetljenje prostora. Svaka prostorija u kući ima zasebnu atmosferu koju kreirate kombinacijom ovih dvaju tipova rasvjete. Osnova stvaranja dobre atmosfere je korištenje više različitih izvora svjetlosti. U prostorijama poput kuhinje, dnevne i spavaće sobe, višestruki izvori svjetlosti podižu funkcionalnost i estetiku prostora.

Postoje dva osnovna pravila:koristite kombinaciju izvora svjetlosti različitih jačina i imajte na umu da trebate specifična radna svjetla za sve aktivnosti koje obavljate u određenom prostoru (čitanje, odijevanje, kuhanje). Donosimo neke općenite smjernice za svaku prostoriju.

Dnevna soba

Osvijetlite tri od četiri kuta, fokusirajući jedno od svjetala na određeni objekt – umjetninu, biljku, fotelju. Koristite kombinaciju stolnih i podnih lampi, pazeći pritom da neke emitiraju svjetlost prema gore, a neke prema dolje. Neka bude dovoljno svjetlosti za čitanje u blizini svih kauča ili stolica. Ako imate svjetlo točno iznad kauča, iskoristite zatamnjivač.

Blagovaonica

Neka stol bude najosvjetljenija točka u prostoriji s obzirom da je on centralni objekt oko kojeg će se ljudi okupljati. Neka luster bude malo spušten, no ne na štetu funkcionalnosti. Što se tiče ostatka prostora, preporučamo neusmjereno osvjetljenje. Ono će prostoriji dati blagu i umirujuću crtu. Dodajte prostoru suptilni sjaj s nekoliko malih sobnih lampi u uglovima ili zidnom rasvjetom na zidu. Ukoliko imate ormarić sa staklenim vratima, instalirajte u njemu mali izvor svjetlosti i posložite u ormarić ukrasno porculansko posuđe – kad se ostala svjetla ugase, možete uživati u umirujućoj igri svjetlosti nastalom odbijanjem svjetlosnih zraka o porculan. Za ovakav tip rasvjete najpraktičnije rješenje su led-trake – jednostavno se postavljaju, neprimjetne su i daju elegantnu, decentnu svjetlost u boji koju želite.

Kuhinja

Fokusirajte se na okomitu rasvjetu te dodajte niz manjih izvora usmjerene svjetlosti da vam osvijetli radne površine. Ovdje također možete koristiti LED osvjetljenje (trake), lampe, zidna svjetla i što god vam padne na pamet. Ne zaboravite važnost prirodne (sunčeve) svjetlosti i iskoristite je do maksimuma.

Spavaća soba

Cilj je stvoriti opuštenu, intimnu atmosferu. Postavite lampe na noćne ormariće i zidnu rasvjetu pored kreveta, no svjetlost ne smije ići direktno prema krevetu. Pokušajte općenito da usmjerena svjetlost ne ide prema krevetu, već prema dijelu sobe gdje se odijevate. Nabavite malu lampu i stavite u nju nešto slabiju žarulju, koja će svijetliti otprilike jačinom svijeće.

Kupaonica

Predlažemo svjetla pozicionirana ispod ili postranično u odnosu na ogledalo, potrebna pri cijelom nizu aktivnosti koje obavljate u kupaonicu; vertikalno osvjetljenje pruža obvezni dodatak s obzirom da uklanja sjene i u potpunosti osvjetljava sobu. Ako vam je kupaonica velika, dodajte i svjetlo direktno iznad tuša.

Naravno, u obzir ćete morati uzeti konfiguraciju prostora, budžet, te najvažnije od svega, stvoriti vašu viziju željene rasvjete i realizirati je tako da vaš dom postane mjesto ugodne i pozitivne atmosfere.

Priredila: Mirjana Sabljak

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0