Kako radni prostor utiče na kreativnost zaposlenih? Kako radni prostor utiče na kreativnost zaposlenih?
Istraživanja su pokazala da sve uspešne kompanije današnjice ulažu mnogo energije u dizajniranje radnog prostora. Možda razmišljate kako je prilikom opremanja poslovnih prostorija dovoljno... Kako radni prostor utiče na kreativnost zaposlenih?
Caucasian woman working at the office

Istraživanja su pokazala da sve uspešne kompanije današnjice ulažu mnogo energije u dizajniranje radnog prostora. Možda razmišljate kako je prilikom opremanja poslovnih prostorija dovoljno obezbediti stolicu, računar i sto, međutim, kako bi se vaši zaposleni osećali motivisano i ispunjeno, potrebno je uložiti više truda i vremena. Mračna i skučena prostorija sigurno neće povećati produktivnost i kreativnost kod zaposlenog, nego će vremenom dovesti do njegovog lošeg osećaja, prezasićenja i manjka motivacije za radom. Kancelarija je mesto gde zaposleni provodi mnoštvo sati tokom dana i ona treba da zadovolji sve njegove potrebe i omogući mu da se maksimalno fokusira na rešavanje trenutnih problema i pronalaženje novih ideja.

Ulaganjem u dobro dizajniran prostor, ulažete u vaše zaposlene i pokazujete im koliko zapravo cenite njihov angažman. Obratite pažnju na sledeće stavke i omogućite zaposlenima da iskažu sav svoj potencijal i probude uspavanu kreativnost.

Udoban nameštaj i prateća oprema

Udobno radno mesto je polazište i osnovna stavka prilikom opremanja prostora. Nameštaj mora da bude prilagođen ljudima koji ga koriste i maksimalno udoban, kako bi svi sati provedeni u kancelariji protekli bez problema. Uložite novac u kvalitetne stolice sa ergonomskom podrškom i tako izbegnite bolove i neprijatnosti koje se javljaju usled dugotrajnog sedenja. Pokušajte da zamislite koliko bi se nivo stresa kod zaposlenog povećao kada bi provodio sate u neudobnoj stolici, dobri rezultati na poslovnom planu bi vremenom sigurno izostali, a zdravlje zaposlenog postalo ugroženo. Udobnu stolicu uvek prati i funkcionalan sto, koji je tu da obezbedi dovoljno prostora kako bi se smestila ostala dodatna oprema za kancelarije. Potrošan materijal kao što su makaze, heftalice, olovke i papir uvek treba da imate u zalihama, kao i adekvatno mesto za njegovo skladištenje. Uredan radni sto povećava efikasnost, jer ste  fokusirani na posao, a ne razbacane stvari koje treba pospremiti.

Modern and cool meeting room

Prozračne i čiste prostorije

Dokazano je da prirodno osvetljenje pozitivno utiče na funkcionisanje ljudi, a samim tim povećava njihovu produktivnost i kreativnost. Potrudite se da prostor ima velike prozore kako bi što više prirodnog svetla bilo prisutno u kancelariji. Pogled kroz prozor je takođe bitan faktor, jer ukoliko u toku napornog rada imate pogled na bujnu zelenu krošnju, svaki problem će vam biti lakše rešiv. Činjenica je da se čovek oseća srećnije i ispunjenije kada je u dodiru sa prirodom, pa njen nedostatak u zatvorenom prostoru možete nadomestiti saksijama različitog bilja. Boje zidova takođe mogu uticati na količinu svetlosti u prostoriji, pa je najbolje odlučiti se za one svedenijih i svetlijih tonova, koje neće remetiti pažnju zaposlenih. Čisto i dobro organizovano radno okruženje se podrazumeva.

Stimulativna soba za sastanke

Mesto gde se rađaju ideje koje mogu promeniti budućnost kompanije jeste soba za sastanke. Opremite je svim uređajima koji će omogućiti da se brejnstorming odvija neometano. Imajte u vidu da je tradicionalna korporativna postavka sa velikim ovalnim stolom i stolicama oko njega sada već prevaziđena, pa je nekad bolje da ne pratite stara pravila, već svoju intuiciju i da ovu prostoriju prilagodite kolektivu.

Kutak za opuštanje

Prilikom opremanja, poželjno je deo celokupnog prostora nameniti opuštanju. Odmor je sastavni deo radnog dana i važno je da ga zaposleni provode u što prijatnijem okruženju. Potrebno je da predahnu i naprave pauzu kako bi se vratili radnim zadacima osveženi, a možete im pomoći tako što ćete kutak za odmor opremiti mini bibliotekom, bilijar stolom, udobnim sofama. Neke kompanije imaju izdvojene prostorije za jogu ili čak i potpuno opremljene teretane. Kada je reč o dodatnim prostorijama, čajna kuhinja i mesto za obrok upotpunjuju funkcionalnost radnog prostora, a upravo ovakva “opuštajuća” mesta mogu biti stecište kvalitetnih ideja.

Ne očekuje se da prostorije za rad opremite poput Google giganta ili da sav novac potrošite na skupocena arhitektonska rešenja, ali je neophodno da implementirate neke od ovih već proverenih predloga i u vaš prostor. Dobre ideje za uređenje možete potražiti u razgovoru sa zaposlenima i otkriti šta je ono što ih pokreće i ispunjava tokom boravka na radnom mestu.

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0