Kako Promijeniti Način Razmišljanja i Promijeniti Svoj Život Kako Promijeniti Način Razmišljanja i Promijeniti Svoj Život
Obožavam posao kojim se zadnjih par godina bavim. Uživam u momentima kada vidim da mogu klijentima da budem podrška u riješavanju njihovih problema ili... Kako Promijeniti Način Razmišljanja i Promijeniti Svoj Život

Obožavam posao kojim se zadnjih par godina bavim. Uživam u momentima kada vidim da mogu klijentima da budem podrška u riješavanju njihovih problema ili realizovanju ciljeva. A također uživam u lekcijama koje ja učim od njih, kojima proširujem svoje vidike i obogaćujem svoj život.

Klijenti koji mi se obraćaju imaju različite probleme:  prekid relacija, porodični problemi, oboljeli od teških boleti, jako ambiciozni i perfekcionisti,  oni koji se bore sa viškom  kologramima…

Koliko god svi bili različiti, kroz razgovor zaključujem, da im je jedna osobina zajednička.

Postali su opsesivni svojom situacijom i za nešto čime se bave.

Svi se trudimo da opstanemo u životu i okruženju u kojem se nalazimo. Većina ljudi radi sve da bi se zdravo hranili i svjesno živjeli, gdje mogu i sebe lično da učvrstim.

Obratila mi se klijentica  koja je poslije dugogodišnje borbe uspjela da se oslobodi raka. Bila je sretna što je to tako, ali strah da se bolest vrati je proganja još uvijek. Ispričala mi je  je kako je prije nego što je obolila od raka radila sve da bi bila zdrava. Toliko toga čitala o ishrani protiv raka. Proizvodila svoje povrće i voće. Niko u porodici joj nije imao rak, a ona se ipak razbolila.

Dok sam je slušala i razmišljala na koji način da joj pomognem, ona mi sama reče: ’Znaš zašto sam ga dobila?

Živjela sam u konstantnom strahu da ga ne dobijem.”

Ovdje počinje moja ogromna lekcija.

Ako smo iskreni prema sebi sve naše ambicije; biti zdrav, uspješan, sa dobrom figurom i druge, sadrže veliku dozu straha da to ne ostvarimo. Na taj način nam je fokus neispravan.

Naravno da moramo težiti ka zdravlju, uspjehu i lijepom izgledu, ali energija koja stoji iza naših izbora mora biti sasvim drugačija.

Umjesto misli:

”Moram se zdravo hraniti da ne dobijem neku bolest” ili “moram biti u poslu bolja od dugih” ili “moram ljepše i vitkije  izgledati nego moja sestra, rodica ili prijateljica”..

Bolje je misliti:

“Odabirem zdravo da se hranim, želim dobru karijeru, želim se osloboditi viška kilograma  i lijepo izgledati, jer volim svoj život i cijenim ga.

Svi smo bar jednom doživjeli ovako nešto. Probudimo se ujutro pa pomislimo:” opet na posao, a i u leđima me nešto uhvatilo, gledamo se u ogledalo kako smo najčešće nezadovoljni svojim izgledom. Otvorimo kompjuter, radio ili TV i opet nevolja, nema se posla, političari opet samo obećavaju… U podsvjesti nam se samo vrti kako opstati ,moram se boriti….  POGREŠNO!

Sa takvim razmišljanjima trošimo svoje resurse koji su nam jako potrebni za zdravlje, lijep izgled i uspjeh.

Svaki život ima svoje padove i daje nam izazove. To je sastavni dio življenja.

Bez obzira kakav je izazov važno je tražiti darove u tome.

Dozvolimo da život prolazi kroz nas. Naše tijelo je prirodni filter. Zadržat će ono što je korisno, a izbaciti negativno i trebamo mu samo dozvoliti tu funkciju.

Ako držimo svoju tugu, bolest, nezadovoljstvo i non –stop mislimo samo na to ili stalno ponavljamo: Ne smijem biti bez posla, ne smijem se osjećati loše, ne smijem biti sa previše kilograma, ne smijem biti bez novaca i posla, neprestano se mučimo i postajemo svoji neprijatelji, a stvari se samo pogoršavaju.

Ako zauzmemo stav :” Ovo je moj život i moja situacija i ja sebe najviše volim.” mjenjamo percepciju razmišljanja i cjenimo svoju situaciju i osjećanja kroz koja prolazimo.

Pa kažemo: “Šta je dobro u ovome što mi se sada desilo? Gdje me vodi ovo iskustvo? Možda je još uzbudljivije od ovoga sada.

Najbolje je biti svoj. Često želimo biti ono što bi drugi željeli da budemo i trudimo se zadovoljiti očekivanja. Ali svi smo došli na ovaj svijet da budemo svoji, a ne neko drugi.

Kada želimo biti drugačiji i ono što mislimo da je bolje ili dosegnuti standarde drugih, to onda nismo mi.

Ne komplicirajmo sebi živote trudeći se biti više voljeni, uspješniji ili pametniji od drugih.

Stvari u životu nisu crno bijele.

Govori se o autentičnosti.

Pitanje koje si možemo postaviti je:

“ Da li je ovo što radim radost za mene?”

Naravno da trebamo i za druge nešto da radimo, ali je pitanje zašto to radimo. Da li zato što volim tu osobu ili zato što joj se želim svidjeti.

Ako se bojimo bilo kojeg početka ili nas je strah nešto odlučiti, pitajmo se: “Šta i kako bismo uradili da taj strah ne postoji”. To je odgovor.

Stres zbog posla, trka za prestižom, visoka ambicija ili stres i maltretiranje tijela sa kojekakvim dijetama stvara samo više toksina u našem tijelu. Toliko je reklama i apela šta jesti. Na žalost trenutno na cijeloj planeti sve izaziva neku bolest, sunce, plastika, izmanipulisana sjemena za povrće,  meso sa hormonima…

Trebamo paziti šta jesti, ali najmoćniji mehanizam je u našim umovima i mozgovima.

Važno je osjećati se dobro emocionalno, mentalno i duhovno i imati čvrsu volju za životom.

Druženje sa dragima uz ukusno jelo i pokojim kolačem i  vinom, druženje u smijehu i ljubavi nekada će nam više pomoći nego bilo koja terapija ili najzdravija ishrana.

Ako uživamo u sebi, poslom kojim se bavimo, u sredini u kojoj živimo onda više osjećamo djelovanje postignutog rezultata koji pozitivno utiče na naš i naše tijelo.

Znači ako se hranimo zdravo to je zato što želimo obogatiti svoje tijelo zdravim namirnicama, ne zato što se bojimo da ne dobijemo neku bolest.

Trošiti puno novca za  vanjštinu je samo zbog vanjskog divljenja.

Ako promjenimo percepciju razmišljanja, onda pristupamo sebi više iznutra prema vani.

Neka nas svaki izbor bude iz pozicije: “Želim živjeti”, kao i sve stvari raditi iz pozicije ljubavi i strašću za životom.

Izbacimo trebam ovo, trebam ono, jer će mi to možda pomoći.

Promjenimo percepciju i recimo:

“Ja sam svoj život i činit ću stvari da se dobro osjećam”

Izvor:Magazin za sretnu ženu

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0