Kako prebroditi stres zbog preseljenja u drugi grad Kako prebroditi stres zbog preseljenja u drugi grad
Stres je deo svakodnevice i uzroci stresa su brojni. Oni variraju u zavisnosti od brojnih faktora, životnih oklonosti i prioriteta pojedinca. Činjenica je, međutim,... Kako prebroditi stres zbog preseljenja u drugi grad

Stres je deo svakodnevice i uzroci stresa su brojni. Oni variraju u zavisnosti od brojnih faktora, životnih oklonosti i prioriteta pojedinca. Činjenica je, međutim, da je pri vrhu liste uzročnika najintenzivnijeg stresa u životu svakog pojedinca upravo selidba i promena životnih okolnosti koje preseljenje donosi. Ukoliko nije u pitanju samo promena stambenog prostora već preseljenje u drugi grad, govorimo o dodatno izazovnoj situaciji. Činjenica je da je ovo izuzetno kompleksan poduhvat, koji zahteva mnogo pažljive organizacije, a neretko je praćen strahom od nepoznatog i nelagodom povodom odvajanja od bliskih ljudi i onoga što smatrate svojim domom. Ukoliko razmatrate ovaj veliki životni korak ili ste se na njega već odlučili, pročitajte u redovima koji slede više o tome kako možete sam proces preseljenja učiniti manje stresnim i vaše adaptiranje u novu sredinu bržim i uspešnijim.

Načinite plan selidbe

Ulazak u proces selidbe u drugi grad zahteva od vas da načinite jasan i detaljan plan, kojim ćete obuhvatiti sve korake selidbe. Na prvom mestu je potrebno načiniti finansijski plan spram sopstvenih mogućnosti i uvida u neophodne troškove. Nije rano da se raspitate u vezi sa troškovima selidbe i pre same kupovine ili unajmljivanja stambenog prostora u koji se selite, jer u mnogim slučajevima ovo nije zanemarljiva stavka. S druge strane, veoma je važno načiniti plan u vezi sa dodatnim materijalom za pakovanje, te eventualnim angažmanom agencije za selidbe. Ukoliko postoji potreba za angažovanjem agencije za samu selidbu, zasebno isplanirajte tok vašeg putovanja.

Upoznajte novu okolinu na vreme

Upoznavanje sredine u koju uzimate u obzir da se doselite je veoma važan korak koji treba načiniti pre konačne odluke u vezi sa selidbom. Posvetite izvesno vreme upoznavanju prilika nove sredine, ponude nekretnina, mogućnosti i lokacija neophodnih ustanova i institucija. Ukoliko razmatrate primamljive ponude kao što su stanovi u Nišu, Novom Sadu ili Beogradu, obratite pažnju i na perspektivu konkretne lokacije za koju ste zainteresovani i plan izgradnje grada. Ukoliko imate prijatelja ili poznanika u novom gradu, kontaktirajte ga pre samog doseljenja. Ukoliko to nije slučaj, raspitajte se među prijateljima i rodbinom u vezi sa njihovim eventualnim kontaktima u tom gradu.

Sortirajte stvari i pripremite se

Nakon što steknete osnovni uvid u prilike koje vas očekuju u novom okruženju i odlučite se za novi stambeni prostor, važno je da racionalno sortirate svoje stvari i eventualno se odreknete pojedinih komada nameštaja ili garderobe koji Vam nisu od koristi. Preseljenje u novi životni prostor predstavlja jedan novi početak i u tom smislu bi trebalo da budete racionalni i rasteretite ga od viškova. Samo pakovanje zahteva vreme i dobro bi bilo da pretpostavite da će trajati duže no što procenjujete. Na ovaj način ćete samu selidbu osloboditi nepotrebne tenzije i žurbe.

Prikladno se pozdravite sa starim prijateljima i okruženjem

Opraštanje od prijatelja i sredine na koju ste navikli je naročito emotivan momenat, koji možda i najviše doprinosi stresu prilikom preseljenja u drugi grad. Imajte u vidu da moderne tehnologije mogu pomoći da aktivno održavate kontakt sa prijateljima i rodbinom, te da ovo pozdravljanje nije konačno, šta više. Otvaranje novog poglavlja u vašem životu pružiće nove prilike za ponovna okupljanja i vreme koje budete u budućnosti provodili sa njima može zapravo biti kvalitetnije. Ovaj momenat ne mora biti ovenčan osećajem tuge zbog odvajanja, već čak radovanjem zbog velikog životnog koraka koji činite.

Iako se čini stresnim i komplikovanim, preseljenje u drugi grad je pre svega nova šansa. Fokusirajte se na pozitivno osećanje uzbuđenja povodom novih mogućnosti koje se pred Vama otvaraju i verujte u ispravnost svoje odluke. Pristupite procesu preseljenja racionalno i postupno, te posvetite vreme svakom koraku selidbe i zasigurno ćete uspeti da postignete svoj cilj i osećate se spokojno u novoj sredini.

izvor:pozitivne.info/V.I.

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0