Kako postati preduzetnik paušalac? Kako postati preduzetnik paušalac?
Kada želite da pokrenete sopstveni biznis, prevashodno razmišljate o obliku poslovanja. Cilj je da uložite što manje novca i imate što manje obaveza prema... Kako postati preduzetnik paušalac?

Kada želite da pokrenete sopstveni biznis, prevashodno razmišljate o obliku poslovanja. Cilj je da uložite što manje novca i imate što manje obaveza prema državi, a da poslujete u skladu sa zakonom. Porez je glavni faktor od koga zavisi odluka kako ćete registrovati svoju firmu. Kao paušalac preduzetnik ne možete biti u sistemu PDV-a, pa se taj model poslovanja čini kao najrealniji za samozapošljavanje. Koje su prednosti i mane paušalnog poslovanja i koja je razlika između preduzetnika paušalca i preduzetnika knjigaša, saznaćete u nastavku teksta. 

Oblici poslovanja

Ukoliko radite kao freelancer i želite da legalizujete svoje poslovanje, ili jednostavno mislite da je vreme da sami otpočnete novi biznis, sigurno tragate za informacijama u vezi sa otvaranjem firme. Ono što ljude najviše zanima jesu troškovi poslovanja i obaveze prema državi, odnosno plaćanje poreza. U Srbiji postoje tri modela poslovanja: fizičko lice, preduzetnik i preduzeće.

Fizičko lice predstavlja svaki subjekt koji ima svoje ime, prebivalište, državljanstvo i matični broj, i koji odgovara za sebe i svoje obaveze. Sva fizička lica koja ostvaruju neki dohodak plaćaju porez na prihod. Ako poslujete kao fizičko lice, a klijent jepravno lice iz inostranstva, imate obavezu da u roku od 30 dana prijavite ostvareni prihod Poreskoj upravi. Na taj iznos se obračunava oko 45% i plaća državi porez na prihod. Kada vam je klijent pravno lice iz iste države, on snosi troškove i plaća porez državi.

Preduzetnik može biti paušalac i knjigaš. Preduzetnik paušalac je fizičko lice registrovao da obavlja neku delatnost. Ne vodi knjige i ne može biti u sistemu PDV-a. Za razliku od paušalca, preduzetnik knjigaš vodi knjige i može biti u sistemu PDV-a. Stoga, ako se odlučite za ovaj vid poslovanja potrebna vam je knjigovodstvena agencija

Preduzeće je pravno lice koje može imati različite oblike. Najčešće se otvaraju društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.).Umesto vlasnika, preduzeće mora imati osnivača i direktora. Za preduzeće se vode knjige, a osnovači odlučuju da li će poslovati u sistemu PDV-a. Za legalno poslovanje potrebna im je dobra knjigovostvena agencija.

Ko može biti preduzetnik paušalac?

Kada smo videli koji sve oblici poslovanja postoje, pokušaćemo da detaljnije objasnimo rad preduzetnika paušalca. Pre nego što otpočnete postupak otvaranja firme, biće vam potrebne ideje za uređenje kancelarije kod kuće. Naravno, ako se odlučite da nemate troškove u vezi sa kancelarijom. Kako biste poslovalii kao preduzetnik paušalac potrebno je da promet u jednoj kalendarskoj godini (01.01-31.12) bude manji od 6.000.000 dinara, dok u 365 uzastopnih dana mora biti manji od 8.000.000. Promet je zbir vrednosti svih računa koje paušalac izdaje tokom godine. Delatnosti pod kojima ne možete poslovati kao paušalac su: marketing, finanasije, ugostiteljstvo, nekretnine i prodaja robe.

Za paušalni model oporezivanja firme odlučujete se tako što Poreskoj upravi podnosite zahtev za paušalnim oporezivanjem najkasnije 15 dana od osnivanja.Poreska uprava donosi odluku o iznosu poreza i doprinosa koje ćete plaćati tokom jedne godine poslovanja. U pitanju je fiksan iznos sve do do donošenja narednog rešenja (najčešće za godinu dana).

Prednosti i mane paušalnog preduzetnika

Dok je najveća prednost za paušalnog preduzetnika što nema posla sa knjigovodstvom, ima niske mesečne obaveze (od 15.000 do 50.000 dinara), ima fiksni porez i nema dodatnog oporezivanja na prihod, postoje i neke mane ovog vida poslovanja. Ukoliko vaš biznis ima mesečne oscilacije i desi se da nekog meseca ostanete bez prihoda, u obavezi ste da platite porez. Isto važi i na početku poslovanja dok još ne ostvarujete prihode. U praksi se dešava da prođu meseci do izdavanja novog rešenja od strane nadležnog organa. Osim toga, nadležni poreski organ može izdati rešenje o obavezama čiji je iznos značajno veći od onog koji trenutno izmirujete. U tom slučaju možete platiti daleko veće dažbine od planiranih.

Paušalac ili knjigaš – za šta se opredeliti?

Objasnili smo kako funkcioniše model poslovanja ako ste preduzetnik paušalac. Ukoliko se odlučite za drugi model preduzetništva, možete se registrovati na dva načina: knjigaš – samooporezivanje i knjigaš – lična zarada. Obe opcije po želji mogu biti u sistemu PDV-a i u obavezi su da pravdaju troškove. Zato je dobro da angažujete knjigovodstvenu agenciju. Ako poslujete na teritoriji Beograda, pronađite na Guglu rezultate pretrage za knjigovodstvene usluge Beograd.

Ako ste se odlučili za opciju knjigaš – samooporezivanje prihod ćete ostvarivati kao fizičko lice (prihod na samostalnu delatnost). Poreze i doprinose obračunavate prema ostvarenom prihodu ili, ako je prihod manji, prema minimalnoj osnovici. Na kraju svake godine plaćate porez na dohodak od 10%.

Kada se opredelite za vid poslovanja knjigaš – lična zarada, sklapa se radni odnos i preduzetnik sam sebi određuje platu na osnovu koje plaća poreze i dorpinose. I u ovom slučaju plaćate porez na dohodak od 10% na kraju godine.

Ako još uvek razmišljate za koju opciju se odlučiti, posavetujte se sa nekim knjigovođom. Ono što je važno je da ćete u svakom slučaju imati benefite koji su vam uskraćeni dok nemate legalizovano poslovanje: zdravstveno i penziono osiguranje, krediti, subvencije, poreske olakšice i slično.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0