Kako liječiti akne (pupičavost kože) prirodan način Kako liječiti akne (pupičavost kože) prirodan način
Akne su gnojna upala žlijezda lojnica što se nalazi na koži. Upala se razvija u nekoliko stupnjeva. Najčešći uzročnici bolesti su sujedice ( miteseri)... Kako liječiti akne (pupičavost kože) prirodan način

Akne su gnojna upala žlijezda lojnica što se nalazi na koži. Upala se razvija u nekoliko stupnjeva. Najčešći uzročnici bolesti su sujedice ( miteseri) za koje mnogi drže da su ličinke.

Sujedice su odebljali loj u lojnim žlijezdama i njihovim izlazištima, u porama. Pojavljuju se uglavnom na licu, nosu, pokraj nosa, na čelu i bradi. Ako se sujedica pritisne sa strane iglom, izlazi lojni čep nalik na crvića. Od sujedice razvija se gnojni mjehurić. Upala često zahvaća okolnu lojnu ćlijezdu, a time nastaju tvrdi i bolni čvoravi poput graška ili graha.

Pupičavost je veoma česta bolest sto se javlja u gotovo svih ljudi, posebice za vrijeme puberteta. Uobičajno prolazi za nekoliko godina, no u nekih ljudi traje cijeloga života.

Liječenje:

Kupati se u mlakoj vodi čistim sapunom. Isprati se hladnom vodom i lagano posušiti bez trljanja. Poslije toga, oboljela mjesta lagano navlažiti a zatim obložiti pamučnim krpama natopljenim u tekućini, koje će postupak pripreme biti posebno opisano. Obloge na bolesnim mjestima držati 15 min. a zatim maknuti bez posušivanja. Ovaj postupak vršiti prije spavanja. Tom tekućinom ujutro, nakon brijanja i umivanja, takođe lagano ovlažiti oboljela mjesta. Tekućina se priprema mješanjem čaja i alkoholature.

Sastav čaja:

  1. 20 g listova i cvjetova vrijeska-plavoga cvijeta
  2. 10 g listova vrijeska-bijeloga cvijeta

Pripremanje i primjena čaja:

U 1 l prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti mješavinu trave. Ujutro staviti na laganu vatru i kuhati poklopljeno 5 minuta. Ohladiti i procjediti u bocu i začepiti. Usporedno s pripremanjem čaja, u litrenu staklenku, koja se može hermetički zatvoriti, staviti po 20 g usitnjenoga vrijeska plavog cvijeta i kunice te preliti s 1/2 l alkohola jačine 40 vol.%, i zatvoriti. Uz povremena mučkanja držati 48 sati. Nakon toga alkoholaturu procijediti i pomješati s predhodno pripremljenim čajem. Začepiti i čuvati na tamnom mjestu. Prije upotrebe potrebno je jako promućkati.

Osim toga, svaki dan piti po 1/2 litre čaja koji se priprema od mješavine trave:

  1. 20 g listova matičnjaka
  2. 20 g stabljike rusomače 
  3. 20 g listova kadulje
  4. 20 g listova i cvjetova vrijeska 
  5. 20 g stabljike ive trave
  6. 20 g korijena puzave pirike
  7. 20 g korijena odoljena

Trave jako usitniti i pomješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trave i kuhati poklopljeno 1/2 minute. Ohladiti, preliti u bocu i držati začepljeno.

Za vrijeme liječenja izbjegavati suhomesnate proizvode i konzervirane prerađevine. Jesti jako raskuhanu hranu sa što više povrća, zelenila i svježeg voća. Izbjegavati znojenje i prašinu, posebno paziti da se prljavim prstima ne dotiče lice. Posteljinu mijenjati često, najmanje svaki treći dan. Što više vremena provoditi na svježem i čistom zraku. Vršiti sportske aktivnosti.

Pozitivne.info

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0