Kako da se oduprete impulsivnoj kupovini? Kako da se oduprete impulsivnoj kupovini?
Kad uđete u prodavnicu možda niste tražili puder, ali naprosto niste mogli da kažete ne. Ili još gore, kasnije kod kuće (kad vam se... Kako da se oduprete impulsivnoj kupovini?

Kad uđete u prodavnicu možda niste tražili puder, ali naprosto niste mogli da kažete ne. Ili još gore, kasnije kod kuće (kad vam se glava razbistri) shvatite da vam ta kupovina uopšte nije trebala. A sve ovo se može odnositi i na nove cipele, haljinu, posteljinu, čokolade, novu vrstu salame ili nešto deseto…

Ne brinite, niste vi jedini. Mnogima je teško da se odupru impulsivnoj kupovini.

Svi mi ljudi “programirani” smo tako da radije volimo dobre stvari kratkoročno, nego potrebne stvari dugoročno. Zbog toga kupujemo impulsivno, a i pojedemo još onaj jedan komad kolača koji ne bismo smjeli i popijemo koju čašu vina previše. Programirani smo da razmišljamo kratkoročno.

Šta će vam pomoći u potiskivanju impulsivne kupovine? 

Vaša najbolja odbrana je povratak osnovama – napravite listu. Kad god idete u bilo koju prodavnicu napravite listu stvari koje su vam potrebne. Istraživanja tvrde da su manje šanse da ćete tako pasti u iskušenje da kupite još nešto što zapravo niste planirali.

Kad je u pitanju odlazak u prodavnice sa šminkom – vodite računa o tome da nabavljate samo proizvode koji su vam pri kraju korišćenja. Kad morate da hodate među policama i padnete u iskušenje – izvadite svoju listu i pobrinite se da kupujete samo ono što je na papiriću, a ne nešto suvišno samo zato što je na sniženju.

Još jedna efikasna strategija jeste da sa sobom povedete prijateljicu, prijatelja ili dečka/supruga. Lakše ćete se oduprijeti kad imate uz sebe potporu. Ako vam pogled poleti prema novoj haljini koja vam nije potrebna, vaša prijateljica će vas odvući do onoga po šta ste došli. Naravno, morate odabrati razumnu prijateljicu ili prijatelja koji znaju pametno da kupuju i troše, i prije s njom (ili s njim) dogovorite po šta tačno idete i koliko novca možete odvojiti za to.

Treća stvar koju možete preduzeti je – odugovlačenje. Impuls za kupovinom je najjači kad nešto vidite i želite odmah da reagujete. Kad padnete u vatru da nešto kupite, odmaknite se od tog proizvoda. Idite negdje drugdje i uzmite sve ostalo što vam treba. Ako vas na kraju kupovine taj proizvod još uvijek veoma privlači i mislite da je dobra ideja kupiti ga, a možete sebi to da priuštite, onda ga kupite. Kod odjeće, cipela i drugih većih investicija – dobar odabir je da prespavate noć prije nego što se vratite u prodavnicu po tu haljinu ili cipele. Tako ćete donijeti mnogo razumniju odluku o tome da li vam zaista treba taj odjevni predmet.

Izvor: zena.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0