Kako da ostarite zajedno? Kako da ostarite zajedno?
Donosimo vam nekoliko savjeta kako da prevladate standardne bračne nesuglasice i kako da vodite konstruktivne i emotivne razgovore koji će vas bez obzira na... Kako da ostarite zajedno?

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da prevladate standardne bračne nesuglasice i kako da vodite konstruktivne i emotivne razgovore koji će vas bez obzira na ton, još više povezati.

Zaljubljeni ste, volite se i uveliko planirate vjenčanje, ali vas posljednjih dana muči pitanje da li će vaš brak opstati i da li ćete ostariti zajedno? Ukoliko zaista želite da saznate koliko će trajati vaša veza ili brak, na ovo pitanje možda vam mogu pomoći rezultati najnovijih naučnih istraživanja.

Američki časopis posvećen braku i porodici “Džornal of meridž end femili” nedavno je objavio studiju čiji autori su četrnaest godina pratili bračni život 80 parova. Oni su otkrili da svaki bračni par prolazi kroz dva krizna perioda.

Prvi kritičan period traje prilično dugo, tokom prvih sedam godina braka, i tada su šanse za razvod izuzetno visoke.

Druga kriza u gotovo svakom braku nastupa negdje oko četrnaeste godine zajedničkog života, kada djeca počnu da se osamostaljuju, što roditeljima ostavlja više vremena za svođenje bilansa njihovog braka, kao i za razmišljanje o međusobnom odnosu. Zanimljivo je i otkriće da se tokom prvih sedam godina braka uglavnom razvode parovi koji se često svađaju.

Sa druge strane, američki psiholog Džon Gotam, sa Univerziteta u Vašingtonu, smatra da postoji matematička jednačina koja sa preciznošću od čak 94 odsto može predvidjeti uspjeh neke veze ili braka. Do te formule on je došao pošto je gotovo trideset godina snimao i analizirao bračne svađe na stotine tek vjenčanih bračnih parova. Svađa je gotovo uvijek počinjala ozbiljnim razgovorom o temi koja je bila od velikog značaja za oba partnera, bilo da se radilo o kupovini automobila ili kuće, promjeni posla ili izboru destinacije za zajednički godišnji odmor. Međutim, razgovor se, po pravilu, pretvarao u oštar sukob mišljenja. Da bi tačno odredio trenutak kada jedna svađa dostiže tačku sa koje više nema povratka, Džon Gotam je mjerio brzinu srčanih otkucaja i pomno bilježio sve fiziološke pokazatelje raspoloženja svojih posvađanih ispitanika.

“Čak i kada su u jeku burne svađe, moguće je da osobe koje se vole, zahvaljujući osjećanjima koje gaje jedna prema drugoj, uspostave emotivnu povezanost i na taj način izbjegnu zamku direktnog sukobljavanja”, objašnjava Gotam. “Jedan od najboljih načina da se između njih ponovo uspostavi emotivna povezanost je smijeh koji opušta. Ali šta ako zavađeni par nije u stanju da brzo obnovi emocionalne veze koje je svađa prekinula? Tada oboje upadaju u stanje nervne prezasićenosti, a njihova veza je osuđena na propast. Matematičkim jezikom rečeno, osobe koje uspijevaju da u toku jedne svađe sa partnerom 80 odsto vremena ostanu prilično staložene i mirne i pritom sačuvaju određenu dozu uzajamnog poštovanja, imaju veliku šansu da zajedno proslave zlatnu svadbu. Oni parovi, međutim, kod kojih je stepen uzajamnog poštovanja niži od 80 odsto, trebalo bi odmah da zakažu posjetu bračnom savjetovalištu”, komentariše Džon Gotam, koji preko četrdeset godina živi u skladnom braku, a više od 30 godina proučava različite uzroke raspada sve većeg broja brakova.

Izvor: Novosti 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0