Kako da motivišete dijete ujutro Kako da motivišete dijete ujutro
Izlazak iz kuće ujutro može da bude prilično stresan, pogotovo ukoliko imate dva ili više školaraca, ili mališane koji idu u vrtić i koji... Kako da motivišete dijete ujutro

Izlazak iz kuće ujutro može da bude prilično stresan, pogotovo ukoliko imate dva ili više školaraca, ili mališane koji idu u vrtić i koji treba da se umiju, operu zube, obuku se, doručkuju. Ali rutinu možete da pojednostavite kroz igru.

Starijoj djeci objasnite da je potrebno da se obuku čim ustanu, odnosno čim završe sa toaletom. Napravite raspored po kojem svako od djece ujutro ima određene obaveze, a to će prilično da pomogne ako vas je više.

Ukoliko imate mlađe dijete, psiholozi predlažu da naprave spisak omiljenih pjesama ili crtića. Uvedite pravilo da kada se, naprimjer, treća pjesma ili crtić završe, to je vrijeme da dijete bude obučeno i spremno za polazak. Osim što će se zabaviti, dijete će naučiti kako da raspoređuje svoje vrijeme.

Mlađoj djeci pomozite da završe sve jutarnje obaveze uz pomoć kartica. Na svakoj napišite ili nacrtajte, naprimjer, oblačenje, češljanje, namještanje kreveta i poredajte ih. Dijete će uzimati karticu po karticu i znaće šta treba da radi.
Važno je i da uvedete jasna pravila i da djetetu kažete šta od njega očekujete i šta treba da učini. Naoružajte se strpljenjem i razumijevanjem. Kažite mu da razumijete da je umorno, mrzovoljno i u žurbi, ali ga također zamolite da obavi sve što se od njega očekuje.

Predstavite ideju ubrzanja jutarnje rutine cijeloj porodici na način da je prikažete kao porodični projekat. Tako će i djeca imati osjećaj doprinosa kada u školu stignu desetak minuta ranije i bez dodatnog stresa. Pored toga, taj će ih osjećaj motivirati da se potrude brzo obaviti svoje zadatke svakog jutra.

Izvor: Ljepota.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0