Kako da krunice na zubima traju duže Kako da krunice na zubima traju duže
Veštačkoj nadoknadi zuba pribegavamo onda kada je lečenje prirodnog zuba nemoguće ili nakon neke fizičke traume usled čega je zub izgubljen. Savremena stomatologija danas... Kako da krunice na zubima traju duže

Veštačkoj nadoknadi zuba pribegavamo onda kada je lečenje prirodnog zuba nemoguće ili nakon neke fizičke traume usled čega je zub izgubljen. Savremena stomatologija danas je toliko uznapredovala da gotovo svaki estetski stomatolog i protetičar može nadomestiti izgubljen zub na nekoliko načina.

Osnovna podela vrste nadoknade zuba se deli na fiksnu i mobilnu. U zavisnosti od slučaja, mesta u vilici, finansijskih i drugih faktora bira se idelano rešenje koje će odgovarati upravo vama. Primetićete da većina stomatologa preporučuje fiksni oblik nadoknade izgubljenog zuba a evo i zašto.

Mobilna proteza sa zubima je dosta slabija u odnosu na implant i na primer metalo-keramičku krunicu. To ćete najviše primećivati prilikom hranjenja i žvakanja. Estetski momenat je takođe važan te je jako teško uporediti je sa zubnim implantom i bezmetalnom keramičkom krunicom. Most je najčešća funkcionalna pararela mobilnoj zubnoj protezi, jer je u pitanju zubni niz koji se nadoknađuje s’ tim što se mobilna zubna proteza skida, a zubni most ne.

Dentist wearing eyeglasses gloves and mask examining a patient teeth with a dental probe and a mirror in a clinic box with equipment in the background

Pošto se i sami pacijenti najčešće odlučuju za fiksne nadoknade izgubljenih zuba, u ovom teksu ćemo staviti akcenat na savete kako da očuvate izgled i trajnost zubnih navlaka. Bilo da su u pitanju mostovi, bezmetalne ili metalokeramičke krunice.

Trajanje i izgled navlake pored vrste koju izaberete zavisi i od stomatologa, materijala i cementa koje koristi u svom radu. Preporučujemo vam da za ove stomatološke usluge posetitie iskusne stomatologe protetičare. Navlaka ili most treba da bude odgovarajućeg oblika, veličnine, boje, ne treba da vas žulja i smeta pri govoru ili hranjenju.

Drugi značajni faktor od koga zavisi koliko će trajati vaše navlake jeste način održavanja oralne higijene. Ljudi se često opuste kad stave keramičku navlaku misleći da ona više ne može da se ošteti ili pokvari. Naprotiv, zub na koji navlaka stoji je i osetljiviji od ostalih zuba. Često svojim pacijentima stomatolozi kažu da sada pošto imaju navlake treba da ulože još više vremena u svakodnevno sprovođenje adekvatne oralne higijene.

Hrana i naslage prljavštine između zuba mogu dovesti do karijesa zubnog korena na koji je nasađena krunica. Te je adekvatna higijena zuba gotovo neophodna.

Što se samog procesa čišćenja tiče osnovna sredstva kojima ćete se služiti su četkica srednje mekoće i pasta za zube. Blagim pokretima na dole za gornju vilicu, kao i blagim pokretima na gore za donju vilicu sprečićete krvarenje desni i njihovo povlačenje što je takođe važno za dugotrajnost vaših zuba.

Pored četkice i paste, preporučujemo korišćenje intradentalnih četkica određene veličine. U većim drogerijama možete kupiti komplet sa kombinovanim veličinama, te ih koristiti u skladu sa veličinom prostora koji imate između zuba.

Preporučujemo da nakon korišćenja intradentalnih četkica, operete zube redovnom četkicom i pastom. Ukoliko između navlaka i ostalih zuba postoji nesto više prostora preporučujemo vam čišćenje zuba zubnim koncem nakon svakog obroka. Hrana koja je zavučena između zuba posle nekog vremena počinje da truli, pa se bakterije lako mogu preneti na zub i započeti nastanak karijesa.

Na kraju, ispiranje usne duplje nekom od tečnosti za ispiranje usta doprineće svežini i čistoći vaših zuba.

Nemojte da vas ova procedura obeshrabri, kada vam nakon odeđenog vremena ova rutina pređe u naviku, više nećete ni želeti da je preskačete.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0