Kako bi trebalo funkcionisati društvo: Evo kako je to objasnio jedan profesor Kako bi trebalo funkcionisati društvo: Evo kako je to objasnio jedan profesor
Jednom je jedan učitelj srednje škole svojim učenicima htio pomoću moćne jednostavne demonstracije pokazati kako funkcionira svijet. Svakom je učeniku dao komad papira i rekao im... Kako bi trebalo funkcionisati društvo: Evo kako je to objasnio jedan profesor

Jednom je jedan učitelj srednje škole svojim učenicima htio pomoću moćne jednostavne demonstracije pokazati kako funkcionira svijet.

Svakom je učeniku dao komad papira i rekao im da ga zgužvaju.

1

Nakon toga je postavio košaru za smeće ispod školske ploče koja se nalazila u prednjem dijelu učionice.

1

Zatim je rekao: “Igra je jednostavna – vi predstavljate populaciju države. I svatko u državi ima priliku postati bogat i ući u višu klasu.”

3

“Za prelazak u višu klasu, sve što morate učiniti je ubaciti svoj zgužvani papir u košaru za smeće, bez da se ustanete sa sjedala.”

4

Studenti u stražnjem dijelu učionice su se odmah pobunili: “To nije pošteno!” Vidjeli su kako učenici u prednjim redovima imaju puno bolju šansu.

5

Na učiteljev znak svatko je pokušao ubaciti papir u košaru, ali kako se i očekivalo, većina učenika u prednjim redovima je uspjela pogoditi koš, dok je to pošlo za rukom tek nekolicini iz stražnjih redova.

6 (1)

Profesor je zaključio govoreći: “Vi koji ste bili bliže košu za smeće, imali ste bolje šanse. Tako izgleda kad ste privilegirani. Jeste li primijetili da su se pobunili samo oni koji su se nalazili u stražnjem dijelu učionice?”

7

S druge strane, oni u prvim klupama nisu uočavali koliko su povlašteni. Sve što su vidjeli je metar i pol između njih i cilja” upozorio je profesor.

8

“Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju primiti obrazovanje, je da budete svjesni svog povlaštenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje da date sve od sebe i postignete velike stvari. A da pritom uvijek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko sretni” zaključio je profesor.

Nathan W. Pyle / buzzfeed.com / atma.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0