Još jedan odličan razlog da počnete jesti đumbir Još jedan odličan razlog da počnete jesti đumbir
Đumbir se već pokazao odličnim prirodnim lijekom za prehlade, mučnine i bolove uzrokovane artritisom. Nova je studija pokazala da može značajno sniziti nivo šećera... Još jedan odličan razlog da počnete jesti đumbir

Đumbir se već pokazao odličnim prirodnim lijekom za prehlade, mučnine i bolove uzrokovane artritisom. Nova je studija pokazala da može značajno sniziti nivo šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Istraživački tim iranskog Sveučilišta medicinskih nauka Shahid Sadoughi proučavao je 88 osoba s dijabetesom tipa 2.

Volonteri koji su sudjelovali u istraživanju boluju od dijabetesa najmanje deset godina. Jedna grupa osoba primala je tri kapsule đumbira u prahu, a druga placebo. Nakon osam tjedana, grupi koja je primala đumbir značajno je pao šećer u krvi.

Naučnici nisu posve sigurni kako đumbir djeluje na snižavanje šećera u krvi. Moguće je da inhibira jetrenu fosforilaznu – enzim koji razgrađuje glikogen, molekulu za pohranu glukoze. Kada se glikogen razgradi, šećer u krvi raste – pa bi onemogućavanje tog enzima teoretski moglo sniziti šećer u krvi ljudima s dijabetesom tipa 2, objašnjava dr. Martha Howard, medicinska direktorica Wellness Associatesa iz Chicaga.

Howard savjetuje da ako imate dijabetes tipa 2 i visoke razine šećera, vrijedi pokušati s uzimanje đumbira kako bi se nivoi šećera normalizovali.

‘Đumbir može povećati učinak lijekova za zgrušavanje krvi, pa ako uzimate takve lijekove, nemojte uzimati đumbir’, upozorava Howard.

Ukoliko počnete uzimati đumbir, svakako o tome obavijestite ljekara i redovito pratite nivo šećera u krvi.

Izvor: cafe.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0