Jesenja Detoksikacija organizma Jesenja Detoksikacija organizma
Detoksikacija je primarno izbacivanje otrova. Značajna je jer time jača i brani organizam od infekcija i bolesti. Prirodna detoksikacija podrazumijeva da pijete više vode,... Jesenja Detoksikacija organizma

Detoksikacija je primarno izbacivanje otrova. Značajna je jer time jača i brani organizam od infekcija i bolesti. Prirodna detoksikacija podrazumijeva da pijete više vode, jedete približno 600 grama voća i 300 grama povrća dnevno.

Ovaj ritam treba da imate jednom nedjeljno.

Zdrava ishrana i zdrav način života vode i zdravom organizmu bez previše toksina- pa samim tim ni nemate posebnu potrebu za detoksikaciojom.

Ukoliko želite da doprinesete prirodnoj detoksikaciji, onda je najbolje da jedan dan nedjeljno konzumirate isključivo voće, nikakvu drugu hranu.

Ako, pak, vodite neuredan život, pušite, konzumirate alkohol, slatkiše, industrijsku hranu…onda vaš organizam traži i zahtijeva malo odsječnije mjere. Stručnjaci savjetuju trodnevnu ili čak i nedjeljnu detoksikaciju kako biste oporavili organizam.

Ipak, nutricionista Ljubomir Pfaf smatra da se termin “detoksikacije” olako koristi, prenosi Ženablic.

– Bez stručne pomoći i centara koji su specijalizovani za te tretmane, ne bi trebalo koristiti ništa drugo. Za opšte zdravlje organizma najvažnija je pravilna ishrana, dosta šetnje i aktivnosti. Ukoliko je vaš organizam već otrovan, to se liječi isključivo preparatima koji su predviđeni za to. Kod nas je to na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Stoga, termin “detoksikacija kod kuće” i slični, ne postoje kao takvi – izričit je Pfaf.

PLAN ZDRAVE ISHRANE DOKTORA PFAFA

 • Doručak
  • Biološki vrijedan doručak mora da sadrži proizvod žitarica, jedno parče crnog, raženog ili integralnog hljeba, 200 grama mlijeka, jogurta ili kiselog mlijeka, 100-150 grama mladog sira i nešto od povrća, najbolje paradajz.
  • Užina
  • 200-250 grama voća
 • Ručak
  • Tanjir supe ili čorbe, 150 do 200 grama mesa, može roštilj, 200 grama povrća kao salata, ali barenog, koja može da se prelije sa 10 grama ulja, parče hljeba
  • Užina
  • Voće
 • Večera
  • Mliječni proizvodi i 100-150 grama mesa. Pred spavanje pojesti jabuku

TRODNEVNA DETOKS DIJETA

Prvi dan izbacite kafu, alkohol i čajeve s kofeinom. Pijte što više vode ili svježih sokova, a za doručak jedite tjesteninu s povrćem.

Večeru jedite što ranije, i to ribu i salatu. Poslije večere idite u dužu šetnju. Drugi dan pijte što više vode, a osim kafe, alkohola i čaja, zabranjeni su i voćni sokovi. Za doručak jedite svježe voće, za ručak zelenu salatu bez ulja, a za večeru ribu s povrćem na pari. Preporučuju se i jednostavne vježbe poslije večere. Treći dan jedite voće, ali izbjegavajte banane i sušeno voće. Pijte puno vode.

Izvor: Vijesti.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0