Je li smijeh nova meditacija? Je li smijeh nova meditacija?
Nemate vremena meditirati? Onda barem pogledajte neki urnebesno smiješan video – dobar smijeh s vremena na vrijeme dat će nam mentalni poticaj sličan meditaciji,... Je li smijeh nova meditacija?

Nemate vremena meditirati? Onda barem pogledajte neki urnebesno smiješan video – dobar smijeh s vremena na vrijeme dat će nam mentalni poticaj sličan meditaciji, sugerira novo istraživanje predstavljeno na Konferenciji eksperimentalne biologije u San Diegu.

‘Radostan smijeh odmah stvara iste frekvencije moždanih valova kakve doživljavaju osobe u istinskom stanju meditacije’, kaže Lee Berk, glavni istraživač studije i izvanredni profesor patologije i anatomije na Sveučilištu Loma Linda.

Kako bi došli do ovih zaključaka, znanstvenici su mjerili moždanu aktivnost 31 studenta s elektroencefalogramom (EEG) dok su gledali smiješne, uznemirujuće ili duhovne videe.

Tijekom smiješnih videa, proizvodili su se gama valovi, isti oni koji se postižu tijekom meditacije. Duhovni video materijali proizvode više alfa valova, povezanih s odmorom, dok su oni uznemirujući proizvodili ravne valove, slične onima koje ljudi osjećaju kada se osjećaju tjeskobno.

‘Gama je jedina frekvencija koja utječe na svaki dio mozga’, kaže Berk. ‘Dakle, kada se smijete, odjednom pokrećete cijeli mozak. To stanje kada je cijeli mozak sinhroniziran povezano je s zadovoljstvom, bistrijim razmišljanjem i poboljšanim fokusom. Znate, onaj osjećaj biti ‘u zoni’.’

I što se više smijete, više ćete osjećati pogodnosti. ‘To je slično kako redovito vježbanje mijenja tijelo s vremenom’, kaže Berk. ‘Redovitim smijehom, optimizirate odgovor mozga na to iskustvo.’

Prethodna su istraživanja također pokazala da smijeh djeluje kao antidepresiv, smanjuje rizik od srčanih bolesti, i pomaže tijelu u borbi protiv upala. ‘Nema razloga da ga liječnici ne pripisuju kao dio skale zdrave promjene načina života. Za razliku od hrane ili vježbanja, sa smijehom ne možete pretjerati’, kaže Berk.

Izvor: Magazin.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0