Jahorina film festival donosi više od 80 ekoloških i turističkih filmova Jahorina film festival donosi više od 80 ekoloških i turističkih filmova
Međunarodni festival ekološkog i turističkog filma Jahorina film festival u ovogodišnjem će sedmom izdanju od 25. do 28. septembra donijeti niz ostvarenja fokusiranih na... Jahorina film festival donosi više od 80 ekoloških i turističkih filmova

Međunarodni festival ekološkog i turističkog filma Jahorina film festival u ovogodišnjem će sedmom izdanju od 25. do 28. septembra donijeti niz ostvarenja fokusiranih na podizanje ekološke svijesti ljudi i promociju turizma Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Od oko 170 prijavljenih filmova odabrano ih je 85 iz 25 zemalja svijeta. Ove će godine prvi put, osim Pala, dio projekcija biti održan i u Sarajevu – u Bosanskom kulturnom centru i Jevrejskoj opštini.

Član međunarodnog žirija Festivala Ratko Orozović najavio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da najveći broj filmova – njih 27, dolazi iz Srbije, po devet iz BiH i Makedonije, osam iz Austrije, dok su tu ostvarenja i iz drugih zemalja kao što su Azerbejdžan, Rusija i Ukrajina.

“Novina je ove godine da su u zvaničnoj selekciji i ostvarenja 14 žena”, kazao je on.

Filmovi su podijeljeni po kategorijama, te ih je 37 ekoloških, 35 turističkih i 13 je spotova.

Direktor Festivala Mirko Despić naglasio je da je Festival fokusiran na promociju mira i političke stabilnosti u regiji, te da je riječ o prvom međuentitetskom projektu koji su uspjeli organizirati dva grada – Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo, na osnovu Sporazuma o saradnji.

“Već drugi put na Festivalu će biti dodijeljene i nagrade za najbolji ekološki projekt u BiH”, istaknuo je.

Predsjednik festivalskog žirija francuski ambasador u BiH Roland Gilles potcrtava da dijeli filozofiju Festivala o značaju zaštite prirode i životne sredine, dodavši da Francuska posvećuje izuzetnu pažnju tom pitanju smatrajući da je to obaveza da bi se priroda sačuvala za buduće generacije.

“Francuska je razvila pravu politiku zaštite okoline kroz različite projekte i skupove na svim nivoima. Osim ekološkog, takvi projekti imaju i važnu ekonomsku dimenziju”, kazao je.

Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva Ramiz Kadrić i predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istaknuli su značaj Festivala za saradnju i povezivanje dvaju gradova, razvoj turizma, ali i podizanje ekološke svijesti svakog pojedinca.

Osim svakodnevnih projekcija, kao prateći program Festivala bit će organizirani izleti u Višegrad i na Jahorinu, dok će zadnjeg festivalskog dana biti održan i okrugli sto posvećen temi voda, u okviru obilježavanja Međunarodne godine voda.

Festival su podržali i Fond za zaštitu okoliša FBiH te Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0