Izvanredan izum: Super svjetlo pomoću plastične boce i izbjeljivača Izvanredan izum: Super svjetlo pomoću plastične boce i izbjeljivača
Brazilski mehaničar je izumio način za osvjetljavanje svoje kuće tokom dana, bez upotrebe struju. Alfredo Moser koristi plastičnu bocu s vodom, izbjeljivač i princip... Izvanredan izum: Super svjetlo pomoću plastične boce i izbjeljivača

Brazilski mehaničar je izumio način za osvjetljavanje svoje kuće tokom dana, bez upotrebe struju. Alfredo Moser koristi plastičnu bocu s vodom, izbjeljivač i princip refrakcije do osvijetli zatamnjene sobe tokom dana.

Ovom metodom koristi se od 2002, a sada se njegova ideja proširila diljem svijeta, piše Daily Mail.
Predviđa se da će njegov sistem rasvjete, koji radi pomoću refrakcije sunčeve svjetlosti, zaživjeti u više od milion domova do kraja godine.

Tajna tekućine koja ispunjava uobičajene plastične boce od dva litra je u dva čepa izbjeljivača kako ne bi nastale zelene alge. Potom se u krovu izbuši rupa, u koju se ugura grlo i četvrtina boce. Boca se fiksira silikonom, kako ne bi prokišnjavalo.

Izvanredan izum: Super sijalice pomoću plastične boce i izbjeljivača1

Izvanredan izum: Super sijalice pomoću plastične boce i izbjeljivača1

“Jedan je inženjerdošao i izmjerio jačinu svjetla koje je, ovisno od jačine sunca, 40 do 60 Watta”, istakao je Moser i dodao da je na ideju došao tokom čestih redukcija struje u Brazilu 2002. kada se sva energija preusmjeravala u tvornice, dok su domovi ostajali bez struje.

“To je božansko svjetlo. Bog nam je svima dao sunce i svjetlo je za sve. Ko god to želi, može na ovaj način uštedjeti novac. Ne može vas ‘udariti’ struja i ništa vas ne košta”, kaže Moser.

Izvanredan izum: Super sijalice pomoću plastične boce i izbjeljivača2

Izvanredan izum: Super sijalice pomoću plastične boce i izbjeljivača2

Svoje lampe u bocama postavio je u nekoliko susjednih kuća i u obližnju trgovinu. Za postavljanje zaradi nekoliko dolara, a iako od izuma nije profitirao, s obzirom na kuću u kojoj živi i automobil iz 1974. godine, na njega je ponosan.

Kaže da je jedan čovjek postavio ovakve lampe i za mjesec uštedio na struji toliko da kupi osnovne namirnice svom djetetu, koje se tek trebalo roditi.

moser15n-3-web

Njegov izum nahvalio je i izvršni direktor fondacija MyShelter sa Filipina, Illac Angelo Diaz. On se bavi izgradnjom kuća za siromašne od recikliranih i alternativnih materijala.

“Dobili smo jako puno doniranih boca, ispunili smo ih blatom i tako napravili zidove, druge smo ispunili vodom i napravili prozore i onda smo čuli za izum Alfreda Mosera”, ispričao je Diaz.

Izvanredan izum: Super sijalice pomoću plastične boce i izbjeljivača

Izvanredan izum: Super sijalice pomoću plastične boce i izbjeljivača3

Moserove lampe počeli su ugrađivati 2011, a na taj način ljudima je omogućeno i da nešto zarade. One danas na Filipinima osvjetljavaju više od 140.000 domova.

Ideja je ubrzo prihvaćena i u 15 drugih zemalja od Indije, Bangladeša, Tanzanije, Argentine i Fijija. Neki čak uspijevaju i uzgojiti neke poljoprivredne kulture.

Izvor: Kreativne ideje/Oslobodjenje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0