Izložba LGBTQ Osoba Iz BiH, Irfana Redžovića I Vedada Divovića: (Ne)vidljiva Svakodnevnica Izložba LGBTQ Osoba Iz BiH, Irfana Redžovića I Vedada Divovića: (Ne)vidljiva Svakodnevnica
U ponedjeljak, 16. decembra s početkom u 17.30 sati biće otvorena izložba fotografija LGBTQ osoba iz BiH, Irfana Redžovića i Vedada Divovića, (Ne)vidljiva svakodnevnica. Izložba je... Izložba LGBTQ Osoba Iz BiH, Irfana Redžovića I Vedada Divovića: (Ne)vidljiva Svakodnevnica

U ponedjeljak, 16. decembra s početkom u 17.30 sati biće otvorena izložba fotografija LGBTQ osoba iz BiH, Irfana Redžovića i Vedada Divovića(Ne)vidljiva svakodnevnica.

Izložba je jedan od vidova obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, saopštio je Sarajevski otvoreni centar, koji izložbu organizuje u saradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

Ciklus fotografija LGBTQ osoba iz BiH, autora Irfana Redžovića i Vedada Divovića, prikazuje osobe koje su željele da u javni prostor uđu momenti njihovih svakodnevica – od mjesta na kojima rade, preko mjesta na kojima se druže, do mjesta u kojima žive.

Ideja izložbe je da se kroz 15 dokumentarističkih  fotografija osoba smještenih u svakodnevnom okruženju učini vidljivom raznolikost rodnih, spolnih, seksualnih i svih drugih identiteta.

Predstavljanjem u javnom prostoru segmenata života ljudi koji svojom svakodnevicom prkose podrazumijevanim binarnim socijalnim sistemima naše kulture, želimo da doprinesemo načelu da ljudska prava ne smiju biti selektivna, te da sve osobe moraju biti jednake kada je u pitanju uživanje ljudskih prava i odgovornost koju to uživanje nosi, kažu iz SOC-a.

Izložba, na svoj način, kroz umjetnost doprinosi i upotpunjuje program regionalne konferencije Poboljšanje stanja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba na Zapadnom Balkanu koju organizuju Fond Otvoreno Društvo BiH i Sarajevski otvoreni centar.

Izvor:Manjine.ba

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0