Italijanski projekt od 150 miliona eura otvara 1.000 radnih mjesta u BiH Italijanski projekt od 150 miliona eura otvara 1.000 radnih mjesta u BiH
Konzorcijum “Drvo grupa” sa sarajevskim “Energoinvestom” namjerava da izgradi veliku deponiju otpada u BiH i uz nju industrijsku zonu. Italijanski konzorcijum “Drvo grupa” predstaviće... Italijanski projekt od 150 miliona eura otvara 1.000 radnih mjesta u BiH

Konzorcijum “Drvo grupa” sa sarajevskim “Energoinvestom” namjerava da izgradi veliku deponiju otpada u BiH i uz nju industrijsku zonu.

Italijanski konzorcijum “Drvo grupa” predstaviće danas u Sarajevu, na Poslovnom forumu BiH – Italija, projekat tretmana otpada vrijedan 150 miliona eura, čijom bi realizacijom bilo otvoreno oko 1.000 radnih mjesta.

Predsjednik Konzorcijuma Ticijana del Pin rekla je pred početak skupa da je riječ o pilot-projektu koji se prvi put realizuje u cijelom svijetu – tretman otpada bilo koje vrste i njegova transformacija u energiju, sirovine i gotov proizvod koji se može plasirati na tržište.

Ona je pojasnila da konzorcijum namjerava da izgradi veliku deponiju otpada u BiH i uz nju industrijsku zonu, koja je neophodna da bi se taj materijal prerađivao.

“Projekat će biti realizovan sa institucijama u BiH, sarajevskim ‘Energoinvestom’, a uključeni su i Federacija BiH i dva kantona”, dodala je Del Pinova.

Prema njenim riječima, realizacijom projekta biće otvoreno oko 1.000 radnih mjesta, od kojih će pojedini radnici proći specijalne obuke.

Ona je dodala da bi prvi radovi vezani za lokaciju, koja bi trebalo da bude poznata danas, trebalo da počnu prije ljeta.

Pinova je napomenula da je ovaj konzorcijum zainteresovan i za poljoprivredno-prehrambeni sektor i zanatske poslove.

Ona je naglasila da će se na današnjem forumu predstaviti firme, članice konzorcijuma koje se bave konsaltingom, građevinarstvom, metalurgijom, velikim infrastrukturnim poduhvatima, otpadom.

Članice konzorcijuma, kojih je više od 50, su iz 17 različitih sektora, a posluju u Africi, Brazilu, Kanadi, Americi i danas su prvi put u BiH.

“Nadam se da će ovo iskustvo uroditi plodom, kako za BiH tako za Italiju. Namjera nam je da dugo budemo u BiH, da radimo i proizvodimo zajedno sa njenim građanima”, istakla je ona.

poslovnisaradnik.com

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0