ISTRAŽIVNjE TAJANSTVENE TAMNE MATERIJE ISTRAŽIVNjE TAJANSTVENE TAMNE MATERIJE
Naučnici su konačno dobili dugoočekivane podatke o tamnoj materiji, tzv. “crnim rupama” – ova tajanstvena supstanca zauzima 80 odsto mase vasione i ima ulogu... ISTRAŽIVNjE TAJANSTVENE TAMNE MATERIJE

Naučnici su konačno dobili dugoočekivane podatke o tamnoj materiji, tzv. “crnim rupama” – ova tajanstvena supstanca zauzima 80 odsto mase vasione i ima ulogu “skeleta” na koji je nanizana obična materija: zvijezde i galaksije.

Podaci su dobijeni zahvaljujući rezultatima alfa-magnetskog spektrometra na Međunarodnoj kosmičkoj stanici. On je postavljen na njenoj spoljnoj površini, velik je kao autobus i težak sedam tona.

Tamna materija se tako naziva zato što se ničim ne ispoljava, osim gravitacije. O njoj se može suditi samo indirektno: njeni ugrušci svojom težom pomalo odbacuju svjetlosne zrake koji idu kroz njih iz udaljenih galaksija.

Čestice tamne materije, kako se smatra, ispunjavaju cijelu vasionu i slobodno prožimaju sve objekte: Zemljinu kuglu, ljude, zvijezde.

Po verziji fizičara, čestice se postepeno nagomilavaju unutar zvijezda. Kada ih postane previše, u uslovima gigantskih temperatura one reaguju međusobno. Dešava se mirkoeksplozija i raspad.

Na kraju se rađa para od običnog elektrona i pozitrona – antičestice elektrona.

Rezultati su pokazali postojanje velikog broja pozitrona. To može da svjedoči o tome da postoji određeni tip tamne materije.

S druge strane, postoje izvori pozitrona i od eksplozija supernovih zvijezda koje formiraju neutronske zvijezde i pulsare. One takođe mogu da daju pozitrone.

Hipoteze o tome šta je tamna materija – mnogobrojne su.

Naučnici čekaju nove podatke sa MKS-a. Alfa-magnetni spektrometar radiće do 2020. godine.

Naučnici tvrde da najupečatljivija otkrića tek predstoje.

SRNA

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0