Ispravni načini za mršavljenje Ispravni načini za mršavljenje
Ne propuštajte obroke   Dnevno imajte barem tri obroka ili četiri manja i to u tačno određeno vrijeme. Obroci trebaju uključivati žitarice, proteine, povrće... Ispravni načini za mršavljenje

Ne propuštajte obroke  

Dnevno imajte barem tri obroka ili četiri manja i to u tačno određeno vrijeme. Obroci trebaju uključivati žitarice, proteine, povrće i voće. Ako preskočite obrok, ne samo da usporavate metabolizam, nego rizikujete da se prejedete sljedeći put, što je veoma štetno.

Održavajte balans u ishrani  

Mudro je odlučiti se za kombinaciju povrća, proteina, minerala voća, ribe i žitarica, jer su ove namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, koje sprečavaju nastanak bolesti srca. Hrana bogata vlaknima, kao što su grah i žitarice, sadrži malo kalorija. Preporučuje se i unos dovoljne količine vitamina C konzumiranjem narandži i limuna, prenosi Klix.

Ne jedite previše  

Zbog “gladnih očiju” ljudi unose previše hrane, a eksperti kažu da je veoma važno kontrolisati količinu obroka. Jednostavan trik je korištenje malog tanjira.

Jedite više žitarica  

Žitarice su najvažniji faktor zdrave ishrane, pa zbog toga trebate jesti zobenu kašu, smeđu rižu, a potrebno je koristiti i integralno brašno. Tako ćete unijeti malo kalorija, više vlakana, a uz to i smanjiti nivo holesterola u krvi, rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i rizik od pretilosti.

Izbjegavajte grickalice i slatkiše

Sljedeći put kad pomislite na grickalice i slatkiše, učinite sve da odustanete od kupovine istih. Istraživanja su pokazala da slane grickalice i čokolada veoma brzo kvare dijetu. Nutricionisti savjetuju da umjesto toga uzmete mrkvu ili suho voće. Svježe voće je takođe dobro rješenje.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0