Ismir Jusko i Benjamin Kasumović osvajaju vrh Himalaja ‘”Island Peak” Ismir Jusko i Benjamin Kasumović osvajaju vrh Himalaja ‘”Island Peak”
Bosanskohercegovački planinari Ismir Jusko – Švabo i Benjamin Kasumović, učestvovat će u međunarodnoj ekspediciji “Nepal – Himalaya – Island Peak 2014”, s ciljem osvajanja... Ismir Jusko i Benjamin Kasumović osvajaju vrh Himalaja ‘”Island Peak”

Bosanskohercegovački planinari Ismir Jusko – Švabo i Benjamin Kasumović, učestvovat će u međunarodnoj ekspediciji “Nepal – Himalaya – Island Peak 2014”, s ciljem osvajanja vrha dijela planinskog lanca Himalaja, koji se zove ”Island Peak” i nalazi se na 6.182 metra visine.

U razgovoru za Agenciju Fena, Jusko je objasnio da će njihova avantura započeti 18. aprila i trajat će 23 dana, a učestvovat će 12 ljudi iz različitih država svijeta. Ukoliko postave zastavu BiH na vrh ”Island Peak”, Jusko i Kasumović pridružit će se malom broju Bosanaca i Hercegovaca koji su se popeli na jedan od vrhova Himalaja.

– Ideja da osvojimo jedan od vrhova Himalaja stara je oko tri i pol godine. Da bi se uputili na ovakvu ekspediciju nije dovoljno samo se fizički pripremiti, što nam je u principu bio najmanji problem, nego je potrebno mnogo logistike i tehničkih detalja. U aprilu prošle godine došli smo u situaciju da možemo početi s pripremama za ekspediciju. Počeli smo s intenzivnom edukacijom i pripremama u sarajevskoj Školi alpinizma za osvajanje vrhova iznad 5.000 metara. pronašli smo sponzore i logističku podršku bez koje bi putovanje bilo nezamislivo. Šest dana sedmično smo intenzivno trenirali, zimi i ljeti, tako da smo sada u potpunosti spremni za ovakav poduhvat – rekao je Jusko.

Aklimatizacija

Avantura dvanaestočlane ekspedicije započet će u Katmanduu, glavnom grada Nepala, iz kojeg će se malim avionima prebaciti do gradića Lukle, čiji aerodrom je jedan od najopasnijih na svijetu zbog male piste koja završava na strminama okolnih planina. Iz Luklea će se zaputiti preko Namache Bazara, Thengbochea, Dingbochea, Gorak Shepa, do baznog kampa planine Everest. U baznom kampu planinari će provesti dan dodatne aklimatizacije, nakon čega ih putovanje vodi ka baznom kampu Island Peaka.

– Kod osvajanja vrhova visine iznad 4.000 metara, jedan od ključnih faktora je aklimatizacija. To posebno dolazi do izražaja kod pokušaja osvajanja bilo kojeg vrha u Himalajama, gdje su bazni kampovi na visinama od oko 5.500 metara. Imam dosta prijatelja koji su pokušali osvojiti Mont Blanc, ali nisu uspjeli u tome zbog problema s aklimatizacijom, odnosno s jakim mučninama i glavoboljama. Na Himalajima taj problem je još izraženiji, zbog čega smo ga uvrstili u listu prioriteta. Aklimatizovat ćemo se 15 dana, što je prema svim indikatorima i više nego dovoljno za uspješan pohod – objasnio je Jusko.

Aklimatizacija se postiže po principu svakodnevnog uspona na veće nadmorske visine, a spavanjem na nižim visinama, što će planinarima omogućiti da nakon 15-tak dana postignu željeni stepen prilagođenosti. Međutim, aklimatizacija nije jedini problem koji očekuje dvanaestočlanu ekspediciju. Na putu prema Island Peaku očekuju ih opasnosti koje iziskuju potpunu koncentraciju i oprez cijele ekipe.

– Kada se aklimatizujemo bit ćemo spremni da se popnemo na Island Peak. Dobili smo informaciju da su se zbog globalnog zatopljavanja u zadnjih par godina na putu do vrha Island Peaka pojavili veliki procjepi u ledu, te da se često dešava da se obrušavaju velike stijene. Procjepi su nekada duboki i više od 100 metara, a često su prekriveni novim snijegom, tako da u potpunosti moramo biti fokusirani na svaki naš korak prema vrhu – kazao je bh. alpinsta.

Četvorogodišnji plan

Island Peak je samo početak njegovih uspona za koje je napravio četvorogodišnji plan, ali da bi osvajao vrhove iznad 8.000 metara morat će prikupiti više iskustva.

– Već sada postoje načelni dogovori da u februaru 2015. budemo dio ekspedicije koja će se pokušati popeti na najveći vrh Južne Amerike, Aconcagua, koji se nalazi u Argentini i visok je oko 7.000 metara. Nakon toga namjeravamo osvojiti i neke evropske vrhove, među kojima vjerovatno i Mont Blanc, a krajnji cilj je osvajanje vrhova iznad 8.000 metara – kazao je Jusko i dodao da u BiH postoji veliki broj sjajnih alpinista i planinara kojima želi da ostvare svoje snove i popnu se na najviše planinske vrhove svijeta.

Jusko posebno zahvaljuje sarajevskoj Školi alpinizma, instruktorima Muhamedu Gafiću, Samiru Mehiću i Demiru Nerminu, s kojima se u posljednjih 12 mjeseci pripremamo za odlazak na Himalaje, u ekspediciji koja je svojevrsna promocija grada Sarajeva, ali i cijele BiH.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0